Bacalaureatul profesional. Fostul secretar de stat Oana Badea: „Este nepermis sa propui modificarea Bacalaureatului unor elevi care luni intra pe bancile scolii”

Publicat pe

Fostul secretar de stat MECTS, Oana Badea, crede ca din cauza amanarii votului de la Senat, Guvernului va emite o Ordonanta de Urgenta care va include noua formula de examen in acest an scolar.

Oana Badea considera ca propunerea Bacalaureatului profesional este o recunoastere a fundamentarii gresite in 2009 cand chiar ministrul Andronescu a argumentat si legiferat actuala formula a Bacalaureatului.

Faptul că acum vine și propune corectarea propriului Bacalaureat arată că își recunoaște greșeală. Dar esența rămâne una singură: Ministerul Educației are datoria de a fi consecvent cu declarațiile pe care le face. Acest lucru l-am făcut noi. Nu-i spui unui elev, cu un an înainte de susținerea examenului de Bacalaureat, că se schimbă ceva în programul lui. Acest lucru l-au făcut toți miniștrii dinaintea noastră. Toate ministerele au schimbat atât examenul de clasa a opta cât și examenul de Bacalaureat în anul acela. Or, noi nu ne-am mai permis o astfel de abordare pentru că primul lucru pe care-l spune orice părinte, profesor, elev este: nu mai schimbați lucrurile de la un an la altul, nici măcar nu puteți verifica dacă e bun ceva sau nu”, a spus Oana Badea.

Oana Badea, in prezent profesor si consilier local in Aiud, considera ca solutiile pentru cei care nu reusesc sa-si ia examenul ar trebui sa fie acelea de iesire pe piata muncii, avand competentele necesare pentru meseriile pe care le dobandesc cu atat mai mult cu cat certificatul de competente se ia prin examene la aceleasi materii din care ar urma sa fie sustinut si Bacalaureatul profesional.

Am o întrebare: de unde știm că sistemul de învățământ superior, în larga sa autonomie, nu o să propună anul viitor, pentru toți cei care iau Bacalaureatul profesional, un an pregătitor, după care și aceștia să devină studenți. Din moment ce putem schimba oricând, orice, cine garantează unui absolvent de liceu pe o filieră teoretică sau tehnologică ce merge la Bacalaureatul național, că într-un anume parcurs ocolitor, cei care iau BAC-ul profesional nu vor avea aceleași drepturi? Vă reamintesc că anul trecut proiectul prin care era propusă înscrierea la facultate fără examen de Bacalaureat putea să treacă tacit prin Camerele Parlamentului. Este dezamăgitor pentru un elev care se pregătește. Bacalaureatul ar trebui să fie luat de orice elev care învață materia în așa fel încât să îndeplinească toate condițiile examenului”, a mai spus Badea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s