Specialist in educatie: Elevul care pica la BAC „nu stie foarte multa carte, este smecher, agresiv, lipsit de autocontrol, iar la angajare se bazeaza pe rude sau cunostinte”

Publicat pe Actualizat pe

Am citit recent o analiza, din a carei continut am citat mai jos, facuta de profesorul Marian Stas, coordonator al programului educational „Liderii mileniului III” si reputat specialist in educatie, care creioneaza portretul elevului ce nu a reusit sa promoveze examenul de Bacalaureat. Am corelat ceea ce descrie analiza cu realitatea: peste 100.000 de elevi au picat BAC-ul. Astfel, Stas prezinta imaginea unei „bucati” de generatie. Daca aceasta este realitatea, ramane la aprecierea fiecaruia.

In viziunea lui Marian Stas, profilul tipic al unui tanar de 18-19 ani care nu a reusit sa obtina media de trecere la examenul maturitatii poate fi caracterizat astfel:

– „subtire” (nu stie foarte multa carte de niciun fel specific) ;

– „smecher” (crede ca poate fenta sau „face din vorbe” pe oricine, e tentat sa chiuleasca si sa copieze) ;

– „slab” (nu are rezistenta la efort si strez, cedeaza repede) ;

– „agresiv in mod gratuit” (pareaza infantil slabiciuni de fond de caracter prin limbaj si atitudine provocatoare, care ar putea intimida interlocutorii) ;

– „cedeaza repede” (in fond sunt 12 ani de pseudo-scoala in care cuvantul de ordine a fost evitarea invatarii „pe bune”) ;

– „ii este frica sa ia decizii si sa isi asume consecintele deciziilor” („ceilalti sunt de vina pentru insuccesul meu: profii, materiile, scoala, nu ne lasa sa copiem etc.) ;

– are un „grad redus de autocunoastere si autocontrol” ;

– „automotivarea” este inexistenta ;

– empatizeaza greu ce cei din jur ;

Profesorul Marian Stas prezinta si o viziune pragmatica, chiar radicala, asupra examenului de Bacalaureat:

„Acest examen de bacalaureat este inutil, ineficient, și foarte costisitor ca timp și bani – pe scurt, revolut. Timpul său a trecut de mult! Singura mutație majoră a anilor 2011 si 2012, comparativ cu anii anteriori, a fost sindromul „camerelor video”,tradus prin imposibilitatea de a mai copia „la greu”, la scara anilor de pânăîn 2010 inclusiv – atât, și nimic mai mult: transformări reale necesare în felul de a preda și a învăța nu s-au petrecut, deloc! În aceste condiții, mă gândesc foarte serios că o soluție mult mai pragmatica este eliminarea obligativității susținerii examenului național de bacalaureat (oricum, diploma cu pricina nu mai convinge pe nimeni), înclocuind actualul proces al absolvirii cu următorul: a) sunt declarați absolventi elevii care obțin mediii de trecere la toate disciplinele studiate în liceu – aceștia se pot încadra în muncă oriunde nu sunt necesare studii superioare (v. și răspunsul formulat la întrebarea următoare);b) tinerii care doresc să urmeze studii în învățământul superior susțin un examen serios de tip „bacalaureat”,cu probe relevante pentru profilul studiilor pe care doresc să le urmeze; c) procesul este iterativ – în sensul căun tânăr care a optat inițial pentru a) decide că este pregătit pentru opțiunea b), el poate opta ca atare, cu o pregătire prealabilă corespunzătoare. În fapt, deja viața însăși a probat viabilitatea alternativei propuse (cel puțin, a opțiunii a) ): în acest an, din totalul de aprox. 300000 de absolvenți de liceu ai promoțiilor 2011 si 2012, aprox. 172000 au decis ca nici măcar să nu se înscrie la examenul de bacalaureat din acest an!”

În ceea ce priveşte şansele de angajare pe care le au tinerii fără diplomă de bacalaureat, există două variante semnificative, mai arată Staș. Prima dintre ele este „varianta tehnică” , prin care tinerii se pot angaja cu ajutorul rudelor „pe undeva” , dar făcând meserii catalogate drept „munci de jos” . Cea de-a doua este „schimbarea adaptivă” şi presupune angajarea reală a tinerilor aflaţi în cauză, dar printr-un proces profund de creştere umană şi profesională, soldată cu o carieră profesională.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s