Mesaj dur cu privire la educatie. Patriarhul Romaniei: Schimbarile din sistemul educational au dus la esecul scolii românesti

Publicat pe Actualizat pe

Patriarhul Daniel spune că inconsecvenţa şi instabilitatea sistemului educaţional sunt printre cauzele eşecului din învăţământ, iar dictonul „cine are carte, are parte” a fost înlocuit cu „cine are carte, pleacă departe”.

PF Daniel, Patriarhul BOR, a adresat, sâmbătă, un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar, arătând că se roagă lui Dumnezeu să îi binecuvinteze pe elevi, profesori, preoţi şi părinţi, dar şi pe toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt angajaţi cu multă dăruire în actul educaţional şi de formare spirituală.

Prea Fericirea Sa a subliniat în mesajul transmis că sistemul de învăţământ ar trebui să facă o analiză sinceră şi lucidă, în contextul rezultatelor deosebit de slabe înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50 la sută.

„Iar dictonul «cine are carte, are parte», nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt prea puţin plătiţi. Prin urmare, acum «cine are carte, pleacă departe», adică în străinătate”, se mai arata in mesaj.

Patriarhul Daniel consideră că pentru a opri această degradare spirituală şi socială sunt imperativ necesare măsuri legislative şi sociale, dar şi o înnoire spirituală a mentalităţii şi o cultură a valorilor morale, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel când zice: „Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit”.

PF Daniel mai arată că educaţia este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare şi formare a caracterului şi personalităţii copiilor şi tinerilor, iar din acest motiv ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte progresul spiritual şi bunăstarea materială a poporului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s