Judecator CCR: decan si director de scoala doctorala. Functiile nu pot fi cumulate

Publicat pe

Judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei, Tudorel Toader, care este si Decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a fost numit incepand cu data de 23 iulie 2012 director al scolii doctorale a facultatii. Informatia a fost prezentata de colegii de la Student Romania Curata, in cursul zilei de astazi.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, functia de Decan este incompatibila cu cea de director de departament.

In conformitate cu art. 214, alin. 1 din Legea Educației 1/2011, „funcţiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie nu se cumulează.”

Iar art. 4, alin. 1 din HG nr. 681/2011 clarifica situatia directorului de scoala doctorala: „scoala doctorală este condusă de un director al școlii doctorale și de consiliul școlii doctorale. Directorul școlii doctorale este asimilat directorului de departament.”

În data de 6 septembrie a.c. a avut loc o ședință extraordinară a Senatului Universității. Printre punctele de pe ordinea de zi s-a numărat validarea alegerilor pentru Consiliile Școlilor Doctorale din cadrul I.O.S.U.D., Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Noua componență a Consiliilor Școlilor Doctorale a ajuns pe masa de lucru a Senatului Universității în urma unei hotărâri a Biroului Senat din data de 26 iulie 2012, după ce Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat a numit directorii celor 11 Școli Doctorale pe data de 23 iulie 2012.

La Facultatea de Drept, director al Școlii Doctorale a fost numit prof.univ.dr. Tudorel Toader, judecator la CCR si decan al facultatii.

Situația nu este necunoscută de universitarii ieșeni, cadre didactice de la Facultatea de Drept afirmând că dacă nu se făcea această numire, școala doctorală din cadrul Facultății risca să dispară întrucât niciun alt profesor, în afară de Tudorel Toader, nu îndeplinește condițiile necesare acestei funcții.

Compromisul ar fi fost realizat pentru o scurtă perioadă, timp în care prof.univ.dr. Tudorel Toader să se decidă dacă va rămâne în continuare decan sau va alege directoratul Școlii Doctorale.

Contactat de Romania Curata, Tudorel Toader  a declarat că: ”Articolul 214 din LEN se refera la incompatibilitate in cazul in care se cumuleaza functia de decan si cea de director de unitate de cercetare etc. Scoala doctorala este la un alt nivel. De aici convingerea conducerii UAIC ca  nu e vorba de incompatibilitate.

In legatura cu situatia de cumulare a functiilor, judecatorul CCR a prezentat, colegilor de la Student Romania Curata, urmatoarea justificare :  ”Pentru a fi directorul Scolii Doctorale trebuie sa indeplinesti niste conditii, iar eu eram singurul care indeplinea conditiile. Exista o situatie in cazul mai multor Scoli Doctorale. Golul creat prin pensionarea unor cadre didactice nu a fost completat. Deocamdata, nu s-a pus problema ca trebuie sa aleg intre functia de decan si cea de director”.

Tudorel Toader este din anul 2006, la propunerea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei. Mandatul expira in anul 2016.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s