Problema UMF Targu-Mures, care a dărâmat un Guvern, revine. Andronescu: Nu se pot constitui departamente maghiare acum, POATE LA ANUL

Publicat pe Actualizat pe

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri seară, 21 septembrie, la Târgu Mureş, că nu îşi poate asuma răspunderea pentru constituirea, acum, a unor departamente maghiare în cadrul UMF, dar anul viitor există această posibilitate, după completarea unor posturi didactice.

Andronescu a precizat, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, că au fost aduse in discutie mai multe subiecte, printre care „nevoia de a relua alegerile pentru a completa structurile de conducere din universitate” cu 13 membri ai comunităţii maghiare în Senatul universităţii şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare în departamente şi în consiliile facultăţilor.

„Vorbesc de alegerile pentru reprezentanţii comunităţii maghiare, care au boicotat alegerile respective şi care nu au reprezentanţi în structurile de conducere ale universităţii”, a afirmat ministrul.

Ministrul Educatiei a mai declarat că în acest moment nu este posibilă constituirea unor departamente maghiare în cadrul UMF, pentru că, în situaţia actuală, universitatea nu ar face faţă procedurilor de acreditare.

Andronescu a precizat că nu îşi poate asuma răspunderea pentru constituirea acestor departamente maghiare în cadrul universităţii, dar posibilitatea există pentru anul viitor, după completarea unor posturi didactice şi parcurgerea a două etape de evaluare instituţională.

„Eu cred că în acest moment nu se pune problema, pentru că dacă se pune problema realizării departamentelor, universitatea nu face faţă procedurilor de acreditare. Şi punem sub semnul întrebării programele cu predare în limba maghiară şi eu nu pot să-mi asum o asemenea răspundere şi cred că nimeni nu-şi poate asuma răspunderea de a nu reacredita un program care funcţionează bine de atât de mulţi ani. Eu personal nu am auzit decât lucruri bune despre UMF, am foarte mult respect pentru membrii comunităţii academice, foarte mulţi, indiferent dacă vorbim de români sau maghiari, sunt doctori excepţionali în oraşul Târgu Mureş, recunoscuţi nu numai aici, ci şi în restul ţării şi în străinătate şi cred că universitatea merită să fie una din topurile universităţilor din România şi nu numai„, a spus Andronescu.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut „un abuz”.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s