ANALIZA: Alegerile din Consiliul Elevilor, un exercitiu democratic ce a devenit expresia ruperii de interesele elevilor si a „razboaielor” interne

Publicat pe

Metodologia de organizare a alegerilor din cadrul Consiliilor Elevilor a fost „aprobata” de catre Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor, prin vot electronic, intr-un mod ce poate fi considerat macar nereprezentativ.

Astfel din cei 45 de membrii ai Adunarii Generale, au votat pentru aprobarea metodologiei 24 de lideri ai elevilor, 2 abtinandu-se de la vot, un vot fiind anulat, iar 8 membrii au votat impotriva adoptarii metodologiei. In total, 35 din membrii Adunarii Generale „au fost prezenti”(am pus in ghilimele, pentru ca procedura de vot a fost una electronica-procedura care, desi aprobata de Adunarea Generala, nu apare in Ordinul Ministrului Educatiei nr.4247/2010, care reglementeaza activitatea consiliului).

Metodologia modifica sau completeaza prevederi importante din Ordinul Ministrului Educatiei.

Consiliul National al Elevilor este structura-consultativa a Ministerului Educatiei si functioneaza in baza unei legi (OMECTS 4247/2010), asta daca legea mai inseamna ceva in Romania. Este umilitor pentru elevii din Romania ca sunt introdusi fortat intr-un proces electoral ILEGAL si IMORAL.

Articolul 81 din Ordinul Ministrului Educatiei nr. 4247/2010:

(2) Prevederile prezentului Regulament sunt obligatorii pentru toti membrii CNE, respectiv CRE/CJE/CLE/CSE.

Articolul 82 din Ordinul Ministrului Educatiei nr. 4247/2010:

MODIFICARILE prezentului Regulament se fac cu AVIZUL CONSILIULUI NATIONAL AL ELEVILOR si cu APROBAREA MINSITERULUI EDUCATIEI.

Iar aprobarea si modificarea acestui Regulament se face cu votul a doua treimi din membrii Adunarii Generale. Ma intreb daca la vot erau prezenti 3 membrii si 2 votau pentru adoptarea Metodologiei, aceasta era valida? Sunt retoric, bineinteles ca da.
Si sa nu uitam ca Metodologia cuprinde, in forma votata de Adunarea Generala, obligativitatea elevilor care doresc sa candideze in structurile Consiliului Elevilor de a prezenta ADEVERINTA MEDICALA prin care sa se ateste ca este APT pentru INDEPLINIREA FUNCTIEI si de asemenea RESTRICTII care nu sunt prevazute de Regulamentul CNE-elevii claselor terminale nu mai pot candida pentru functii executive, elevii trebuie sa aiba nota la purtare mai mare de 8,50 etc. .

Regulamentul CNE mai prevede si faptul ca „mandatul membrilor Consiliilor Elevilor (indiferent de structura) este de MAXIM 2 ANI”, iar adresa transmisa inspectoratelor scolare judetene de catre Ministerul Educatiei precizeaza ca „se vor organiza alegeri, acolo unde este necesar acest lucru”.

Trebuie precizat de asemenea inca un lucru, calendarul de organizare a alegerilor, desi votat de Adunarea Generala, a devenit „jucaria” conducerii Consiliului National al Elevilor, care ba la modificat, ba l-a supus unor „neconcordante”-cum a anuntat unul dintre secretarii Consiliului.

Am auzit ca sunt presedinti de Consilii Judetene ale Elevilor care isi mai doresc inca un mandat, desi sunt clasa a-XII-a si incalca Metodologia (care nu are de altfel, nici o valoare din punct de vedere regulamentar). Bravo lor, persoane puternice ce pun interesele organizatiei lor mai presus de interesele marunte ale unor mari lideri.

Din cauza unor orgolii mult prea mari, unor apucaturi ce nu fac cinste unor lideri ai elevilor, un proces ce trebuia sa fie unul dmeocratic, in concordanta cu valorile Consiliului Elevilor, a devenit un proces indoielnic, personalizat si centrat pe ideea de „pumn in masa”. Alegerile din CNE reprezinta expresia indepartarii de interesele elevilor, in favoarea intereselor personale sau de grup, imaginea ideala a unei conduceri ce a rupt definitiv si iremediabil legatura cu structurile judetene ale Consiliului National al Elevilor.

„Opozitia” din Consiliul Elevilor, „entitatea” ce a fost in stare sa spuna NU cand altii doreau sa auda doar DA si a reprezentat onest elevi, in orice democratie, reprezinta esenta libertatii de exprimare si impiedica aparitia partidului sau in cazul nostru grupului-stat.

„Opozitia” nu a fost inteleasa de catre conducerea CNE si intr-un mod dezonorant s-a incercat intimidarea sa. Totul a fost transformat intr-o serie de „razboaie” interne ce afecteaza in mod direct elevii din Romania dar si integritatea si democratizarea Consiliului National al Elevilor.

Vina este si a „opozitiei” si a conducerii CNE, dar incapacitatea celor doua parti de a ajunge la un compromis, in interesul elevilor, si setea unora pentru „putere” a adus alegerile din Consiliul Elevilor la nivelul de alegeri in cadrul unui partid politic. Iar acest lucru este incalificabil pentru o structura, asezata pe valori europene si spirit democratic, cum este Consiliul National al Elevilor.

 

Anunțuri

Un gând despre „ANALIZA: Alegerile din Consiliul Elevilor, un exercitiu democratic ce a devenit expresia ruperii de interesele elevilor si a „razboaielor” interne

    Stefan Roxana a spus:
    14 Octombrie 2012 la 10:14

    Sincer sa va spun, mi se pare prea exagerata asemenea analiza privind CNE! Influente politice, coruptie, frate despre ce vorbim aici ? Aici sunt implicati inca niste tineri care acum nu se gandesc decat la ceea ce au de facut in interesul lor si al scolii in care invata si cam atat! Sa nu dramatizam totul, ca nu e totul asa de negru precum pare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s