Interviu cu liderul studentilor din Romania: Nu trebuie sa fugim de politicieni, ci sa ii tragem la raspundere. Nu intelegi schimbarea daca esti preocupat de relatii si functii. Mesaj pentru Consiliul National al Elevilor: Vedeti diferenta de opinie ca pe ceva natural si benefic

Publicat pe

Mihai Dragos, actualul presedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, este student la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti si afirma cu tarie ca studentii nu trebuie sa fuga de politicieni, ci sa ii traga la raspundere. Pana sa ajunga la conducerea ANOSR, a detinut functiile de vicepresedinte si apoi, secretar general al organizatiei.

„Vom solicita in curand o noua intalnire cu Ministrul Educatiei

Cristea Alin: Care sunt cele mai importante proiecte, de viitor, ale ANOSR?

Mihai Dragos: Dupa ce anul trecut am reusit sa ducem la adoptarea unui Statut al Studentului, anul acesta ne dorim sa asiguram implementarea lui in mod real. Totodata, luptam pentru a determina clasa politica sa isi asume in mod real o prioritizare a educatiei si a nevoilor tinerilor. Am prezentat o scrisoarea deschisa, in acest sens, si vom avea o campanie de informare extinsa in perioada urmatoare. Avem si multe alte planuri, dar acestea sunt cele mai importante.

Cristea Alin: Vorbeai de clasa politica. Care este relatia ANOSR cu Ministerul Educatiei?

Mihai Dragos: Este inca devreme pentru un raspuns foarte clar. Avem un dialog si au existat reactii la unele dintre solicitarile noastre, insa multe altele asteapta inca un raspuns. Vom solicita in curand o noua intalnire cu Ministrul Educatiei si in functie de ce se va intampla atunci vom da si un raspuns final.

„Nu vorbele politicienilor sau garantiile profesorilor, ci deciziile si modul in care ne afecteaza ele ar trebui sa ne ghideze abordarea”

Cristea Alin: Cum vezi intersectarea politicului cu organizatiile studentesti, si implicit cu studentii?

Mihai Dragos: Cred ca trebuie sa avem obiective clare pentru care sa luptam public. Nu trebuie sa fugim de polticieni, ci trebuie sa ii tragem la raspundere. Am auzit de prea multe ori in anii de dupa revolutie cat de importanta este educatia, insa fara sa vedem o abordare cu adevarat constructiva a ei si fara sa vedem o finantare corespunzatoare. Nu vorbele politicienilor sau garantiile profesorilor, ci deciziile si modul in care ne afecteaza ele ar trebui sa ne ghideze abordarea. Mai cred ca partizanatul unei organizatii studentesti sau al liderilor sai este cel mai mare risc la adresa democratiei societatii de maine. Nu ai cum sa intelegi schimbarea daca te preocupi de relatii, intrari si functii viitoare. Si nu ai cum sa schimbi nimic daca in loc sa te preocupe schimbarea te preocupa sa „ajungi undeva” sau sa „fii cineva”.

„Simt ca avem nevoie de modele si simboluri pe care sa le respectam si cu care sa ne identificam”

Cristea Alin: Care este, in opinia ta, portretul studentului roman?

Mihai Dragos: As vrea sa spun ca vad un raspuns simplu. Cred ca studentii de acum au foarte multa energie si mai cred ca si-au pierdut rabdarea pentru defectele pe care le vad in societatea noastra si mai ales in scoala. Unii se implica si incearca sa schimbe ceva, altii se pregatesc si incearca sa fie ei insisi foarte buni pentru a reusi, eventual chiar si afara din tara, iar altii cauta sa isi traiasca „viata la maximum”. Simt ca avem nevoie de modele si simboluri pe care sa le respectam si cu care sa ne identificam, insa cred si sper ca in anii urmatori vom vedea din ce in ce mai multe.

„Consiliul National al Elevilor este intr-adevar un partener foarte important al ANOSR”

Cristea Alin: Acum, ca de la elev la student. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania este un important partener al Consiliului National al Elevilor. Cum vezi CNE dar si relatia ANOSR-ului cu CNE-ul?

Mihai Dragos: Consiliul National al Elevilor este intr-adevar un partener foarte important al ANOSR.

Sunt doua componente ale relatiei. In primul rand, sistemul educational are probleme mari in toate etapele si pentru a tinde catre o viziune si o abordare integrata e important ca reprezentantii elevilor si ai studentilor sa comunice si sa colaboreze.

In al doilea rand, prin Consiliul Elevilor, elevii invata foarte mult si se dezvolta ca cetateni – si cred ca de asta avem cel mai mult nevoie ca societate. Intra apoi in organizatii si contribuie si la succesul Miscarii Studentesti. Am avut in ultimii ani fosti CNE-isti chiar si in Biroul de Conducere ANOSR. Desi nu am fost in CNE, si eu am facut parte din consiliile scolare ale elevilor  si experienta de acolo m-a ajutat foarte mult.

„Oriunde exista caractere puternice vor exista si disensiuni puternice”

Cristea Alin: Ce parere ai despre situatiile semnalate de unii lideri ai Consiliului National al Elevilor, care vorbesc despre presiuni, frica si alte lucruri, care, in opinia lor, nu duc Consiliul Elevilor in directia corecta?

Mihai Dragos: Oriunde exista democratie va exista pluralism. Oriunde exista caractere puternice vor exista si disensiuni puternice. Sper sa aveti curajul sa dezbateti deschis intre voi, sa vedeti diferenta de opinie ca pe ceva natural si benefic si sa invatati cat mai mult din asta. Legat de problemele specifice semnalate, cred cu tarie ca e bine sa va gasiti singuri raspunsurile.

„Elevi, nu uitati ca organizatiile studentesti va asteapta”

Cristea Alin: Cateva cuvinte pentru elevii din Romania si liderii lor?

Mihai Dragos: Fiti curajosi! Aveti incredere in voi insiva, colaborati si luptati-va sa schimbati ceea ce nu merge bine si sa contruiti proiecte si idei noi. Nu veti reusi din prima, nu va fi usor si multi nu va vor intelege eforturile, dar va fi cea mai frumoasa si cea mai valoroasa experienta in care va puteti investi energia. Si nu uitati ca organizatiile studentesti va asteapta.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s