Cristian Ghinghes: Un factor din partea Ministerului Educatiei nu a dorit sa respecte deciziile Consiliului Elevilor. Formatorii sunt pusi intr-un con de umbra. Relatia cu ministerul nu este un semn de servilism. Consiliul Elevilor nu trebuie sa devina un sindicat, desi exista elevi cu spirit sindicalist. Andrei Bogdan a fost prea indulgent cu liderii structurilor inferioare. Opozitia a pus pe primul loc activitatea sindicala, apoi interesele elevilor.

Publicat pe Actualizat pe

Cristian Ghinghes, student la Administratie Publica in Bucuresti si un cunoscut blogger, a fost in perioada 2010-2011, vicepresedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Bacau.

La inceputul anului scolar 2011-2012, conducerea Consiliului Judetean al Elevilor Bacau i-a oferit functia de presedinte de onoare al organizatiei, pentru contributia adusa la dezvoltarea acesteia, cum a precizat Cristian.

Se pregateste sa activeze in organizatiile studentesti.

Cristea Alin: Cum vezi Consiliul National al Elevilor astazi, privind din postura ta de senior al organizatiei?

Cristian Ghinghes: Eu văd Consiliul Național al Elevilor ca pe o structura ce se îndreaptă spre maturitate, iar aici mă refer în special la progresul pe care organizația l-a cunoscut în ultimul an de zile.

În primul rând, numărul elevilor care se implică activ este din ce în ce mai mare. Repet, elevi care se implică activ. În al doilea rând, liderii elevilor, la nivel național au avut un cuvânt greu de spus pe lângă factorii decizionali din educație, minister si inspectorate scolare, în ultimele luni.

„Un factor important al comunicarii institutionale dintre Minister si Consiliul National al Elevilor a dorit ca acea adresa sa nu mearga pe ideea deciziilor consiliului”

Cristea Alin: Legat de acest „cuvant greu”. Chiar tu spuneai ca Ministerul Educatiei a inteles gresit ce doreste conducerea Consiliului National al Elevilor in privinta alegerilor din cadrul structurii, si aici vorbesc de adresa trimisa inspectoratelor de minister. Ce a lipsit?

Cristian Ghinghes: Nu cred ca a lipsit ceva anume in aceasta chestiune, ci mai degraba pot afirma faptul ca un factor important al comunicarii institutionale dintre Minister si Consiliul National al Elevilor a dorit ca acea adresa sa nu mearga pe ideea deciziilor consiliului. Acel factor nu poate fi decat din partea Ministerului Educatiei. Este parerea mea si nu vreau sa arunc aici vreun nume fara a detine argumente solide.

Ministerul Educatiei a trimis o adresa catre inspectoratele scolare, care practic trimite Consiliul National al Elevilor in urma cu cativa ani”

Cristea Alin: Acel factor nu exista si in comunicarea dintre Consiliile Judetene ale Elevilor, respectiv membrii Adunarii Generale si conducerea consiliului, bineinteles avand un alt nume si o alta varsta?

Cristian Ghinghes: Ma pui in postura de a face niste supozitii, insa ma feresc sa recurg la astfel de practici. Cand am spus factor, m-am referit la o persoana sau un grup de persoane care nu urmaresc interesele elevilor, ci sa faca un compromis care sa impace si capra si varza, ca sa zic asa. Insa acest compromis a fost inteles gresit de aceasta data. Ministerul Educatiei a trimis o adresa catre inspectoratele scolare, care practic trimite Consiliul National al Elevilor in urma cu cativa ani.

„Pana la schimbarea Guvernului, Consiliul National al Elevilor s-a bucurat de un suport urias din partea ministerului, atat legislativ, cat si financiar”

Cristea Alin: Chiar nu am vrut sa te pun intr-o astfel de postura. Si eu vorbeam de acelasi lucru. Sa fiu mai clar, conducerea Consiliului National al Elevilor nu s-a inconjurat de astfel de factori, ce au dus consiliul, ca sa te citez, „in urma cu cativa ani”?

Cristian Ghinghes: Sunt de parere ca nu Consiliul National al Elevilor si-a ales actualul factor responsabil de comunicarea cu Ministerul Educatiei. Pana la schimbarea Guvernului, Consiliul National al Elevilor s-a bucurat de un suport urias din partea ministerului, atat legislativ, cat si financiar. Sa ne amintim de celebrul Ordin de Ministru din 2010 si multitudinea de intalniri organizate in perioada 2010-2011, evenimente ce au condus la dezvoltarea consiliului si la nasterea unei retele impresionante de formatori. Astazi, formatorii sunt pusi intr-un con de umbra.

Elevii intra in Consiliul National al Elevilor, se formeaza, cresc, se implica, iar apoi trec la urmatorul nivel. Profesorii formatori, insa, raman persoane resursa pentru generatiile urmatoare si cred cu tarie ca acestia trebuie sprijiniti in vederea asigurarii continuitatii a ceea ce noi numim singura structura reprezentativa a elevilor din Romania. Si financiar, dar si la nivel de politica a parteneriatului dintre minister si Consiliul Elevilor.

Cristea Alin: Vezi continuitatea in persoana profesorilor-formatori?

Cristian Ghinghes: Continuitatea generatiilor, da. Si actualele generatii de lideri ai elevilor trebuie sa lase ceva in urma si sa ii implice si pe cei care vin din spate, insa formatorii Consiliului Elevilor sunt, zic eu, cei care au responsabilitatea de a-i scoli pe cei abia intrati in familia consiliului. Ei tin cursuri de formare si au in spate o intreaga pedagogie. Cred ca reteaua de formatori include dascali foarte valorosi, gata sa-i transforme pe cei implicati in Consiliul National al Elevilor in tineri de perspectiva.

„Am vazut ca oameni din conducerea Consiliului Elevilor catalogheaza aceasta colaborare cu Ministerul Educatiei drept servilism”

Cristea Alin: Ce parere ai despre declaratiile unor lideri ai elevilor si chiar din conducerea Consiliului National al Elevilor, din interviurile anterioare? Unde vezi ruptura?

Cristian Ghinghes: In primul rand, adevarul trebuie spus: Consiliul National al Elevilor este o structura piramidala ce apartine Ministerului Educatiei. CNE isi desfasoara activitatea ca organ consultativ, deci nu vad o problema intre colaborarea si consensul dintre aceste doua institutii. Am vazut ca oameni din conducerea Consiliului Elevilor catalogheaza aceasta colaborare cu Ministerul Educatiei drept servilism. E un termen dur, folosit, cred eu, in necunostinta de cauza. Este normal, zic eu, ca CNE sa se incadreze in ceea ce priveste activitatea desfasurata in directiile date de minister. Ministerul reglementeaza activitatea consiliului si este cel care da elevilor puterea de a relationa institutional cu institutii locale si centrale.

Ma intorc la intrebarea ta si cred ca problema izvoraste din exprimarea punctelor de vedere ale celor care care cred ca CNE trebuie sa fie independent fata de Ministerul Educatiei, tocmai de aceea am si tinut sa fac niste precizari inainte de a-ti raspunde.

CNE nu este si nici nu trebuie sa devina organ sindical, ci este, repet, organ consultativ al Ministerului Educatiei. Elevii sunt consultati si destul de implicati in ceea ce insemna deciziile actuale din educatie.

In alta ordine de idei, cred ca ruptura dintre unii membri ai Adunarii Generale isi are radacinile in intoxicarile pe care diversi adulti le exercita asupra acestor membri care cred ca trebuie sa devina sindicalisti. Acesti adulti sunt inactivi de vreo 2 ani si nu fac decat sa puna paie pe foc din simplul motiv ca „simpatiile” lor nu au ajuns la conducerea Consiliului National al Elevilor. Este absurd.

„Eu n-am cunostinta de alti adulti „mai norocosi”, care sa se bucure ca simpatiile lor au ajuns la conducerea Consiliului National al Elevilor”

Cristea Alin: Ne intoarcem de unde am plecat. Sunt si alti adulti, mai norocosi, care se bucura ca „simpatiile” lor au ajuns la conducerea CNE. Aici nu ar trebui sa intervina absurdul?

Cristian Ghinghes: Eu n-am cunostinta de alti adulti „mai norocosi”, care sa se bucure ca simpatiile lor au ajuns la conducerea Consiliului National al Elevilor, ci de „alti adulti” care se implica voluntar pe langa consiliu si care continua sa ajute organizatia, asa cum au facut-o de dinainte de reglementarea ei prin Ordin de Ministru si pana in momentul de fata. De astfel de oameni are nevoie Consiliul Elevilor, oameni cu putere de decizie si care sa faca lobby pentru CNE in fata factorilor de decizie.

„Rezolvarea o vad in schimbarea generatiei din Consiliul National al Elevilor. Plecarea celor care cred ca in educatie si in general in societatea romaneasca se poate schimba ceva pe baza de principii ce tin de idealism”

Cristea Alin: Cum vezi rezolvarea acestei rupturi si ce ai sa le transmiti celor care reclama astfel de lucruri si practici ale conducerii Consiliului National al Elevilor?

Cristian Ghinghes: Poate ca voi parea dur, insa rezolvarea o vad in schimbarea generatiei din Consiliul National al Elevilor. Cand zic schimbare de generatie ma refer in special la plecarea celor care cred ca in educatie si in general in societatea romaneasca se poate schimba ceva pe baza de principii ce tin de idealism.

Mesajul meu pentru elevii cu spirit sindicalist este ca ar trebui sa priveasca tot ce ii inconjoara cu mai mult realism. Lucrurile nu pot da inainte fara colaborarea cu factorul politic si cel decizional.

Conducerea Consiliului National al Elevilor este o echipa, in ciuda micilor divergente”

Cristea Alin: 3 cuvinte care sa caracterizeze conducerea CNE si implicit pe liderul elevilor din Romania?

Cristian Ghinghes: Echipa, colaborare, rezultate. Conducerea Consiliului National al Elevilor este o echipa, in ciuda micilor divergente; colaborarea dintre CNE si institutiile centrale si locale a fost destul de fructuoasa in timpul actualei conduceri; rezultatele se vad, avem mult mai multi elevi implicati activ si o usoara constientizare a tinerilor in ceea ce priveste rolul lor in comunitate.

Cristea Alin: Si daca ar fi si un repros pe care sa il aduci presedintelui Consiliului National al Elevilor, care ar fi acela?

Cristian Ghinghes: Ca este prea indulgent cu liderii structurilor inferioare care nu respecta termenele si sarcinile pe care le au.

„Ca presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor mi se pare normal sa raspunzi in fata conducerii Consiliului National al Elevilor”

Cristea Alin: Un lider al Consiliului national al Elevilor putin „dictator”, ce depaseste bariera de relatie „elev-elev” si trece la un alt stadiu: sef-subaltern?

Cristian Ghinghes: Nu, Alin. Nu l-am vazut niciodata pe Andrei-Bogdan Petre sa aiba porniri totalitariste. Aici nu este vorba de de abordarea „sef-subaltern”, ci de control organizational. Ca presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor mi se pare normal sa raspunzi in fata conducerii Consiliului National al Elevilor. Nerespectarea sarcinilor si a termenilor trebuie sa duca la sanctiuni. Asta daca CNE vrea sa evolueze.

Atunci cand un presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor nu transmite informatia mai departe, mii de elevi sufera. Repet, controlul si sanctiunile mi se par doua lucruri normale in structurile piramidale, deci si in Consiliul Elevilor.

Mesaj pentru opozitie: „Blamez faptul ca puneti pe primul loc activitatea sindicala”

Cristea Alin: Un mesaj clar si concis pentru opozitia din Consiliul Elevilor?

Cristian Ghinghes: Va felicit pentru faptul ca aveti puterea de a va exprima punctele de vedere, insa blamez faptul ca puneti pe primul loc activitatea sindicala, cum imi place mie sa spun, si nu reprezentarea intereselor elevilor pe care ii reprezentati.

Bun, va identificati drept opozanti ai actualei conduceri, insa i-ati consultat si cei din judetul vostru cu privire la acest lucru? Mi-e greu sa cred asta. Concluzionand, va sfatuiesc sa nu va mai lasati intoxicati de acei adulti inactivi.

Cristea Alin: Daca faceai referire si la mine  nu pot sa nu iti raspund si eu, cum o vor face si alti fosti colegi din Adunarea Generala, probabil. Da, i-am intrebat, poate chiar mai intens decat cei care dau idei si directive CNE-ului, in numele tuturor elevilor din Romania, pe care cu siguranta nu i-a consultat. I-au consultat pe liderii elevilor din judete. La fel cum presedintii Consiliilor Judetene ale Elevilor, mai „sindicalisti”, au consultat presedintii Consiliilor Sscolare al Elevilor si asa mai departe. Eu nu vad o diferenta intre a te lasa intoxicat de adultii inactivi sau de adultii activi, unii chiar extrem de activi. Intoxicarea aceasta nu trebuie sa existe, chiar daca vorbim de domnul Sorin Vlaic sau de domnul Romeo Mosoiu. Si sa continuam. Cum vezi portretul viitorului lider al elevilor din Romania?

Cristian Ghinghes: Realist, pragmatic, foarte curajos, sa aiba o doza de patriotism, capabil sa isi asume si deciziile mai putin populare si sa isi transmita mesajele astfel incat toata lumea sa le inteleaga. De asemenea, acesta trebuie sa aiba o vizibilitate buna in viata publica, astfel incat sa fie perceput de catre factorii de decizie drept o persoana de referinta pentru tinerii din Romania.

Cristea Alin: Sa lamurim un ultim lucru. Stii, la fel ca mine, ca se discuta despre functia ta de presedinte de onoare al Consiliului Judetean al Elevilor Bacau, de legitimitatea ei. Te simti confortabil, a fost o dorinta mai megalomanica a ta? Tinand cont ca nu ai fost presedinte al CJE Bacau. Stii, domnul Ion Iliescu e omologul tau la PSD, pentru contributii „decisive” in constructia politica. Cum vezi situatia?

Cristian Ghinghes: Asocierea pe care tocmai ai facut-o mi se pare regretabila. Ca sa lamuresc chestiunea cu titlul de onoare, am primit aceasta propunere din partea lui Cosmin Serboteiu in luna noiembrie 2011, in baza activitatii mele in consiliu din anul scolar precedent.

Am acceptat propunerea. Aceasta a fost votata in unanimitate daca imi aduc bine aminte de catre membrii Biroului Executiv al CJE Bacau.

Mi-au acordat acest titlu ca sa ma tina langa ei cumva, sa ii ajut si sa fac lobby pentru Consiliul Judetean al Elevilor Bacau.

Cristea Alin: Nu e regretabil. Din punct de vedere al titulaturii e doar similara, nu regretabila. Nu faceam altfel de referiri.

Cristian Ghinghes: Ok.

Anunțuri

3 gânduri despre „Cristian Ghinghes: Un factor din partea Ministerului Educatiei nu a dorit sa respecte deciziile Consiliului Elevilor. Formatorii sunt pusi intr-un con de umbra. Relatia cu ministerul nu este un semn de servilism. Consiliul Elevilor nu trebuie sa devina un sindicat, desi exista elevi cu spirit sindicalist. Andrei Bogdan a fost prea indulgent cu liderii structurilor inferioare. Opozitia a pus pe primul loc activitatea sindicala, apoi interesele elevilor.

  Andre a spus:
  18 Octombrie 2012 la 15:05

  Inteligent tipul si realist. Brava!

  Opinia publica a spus:
  18 Octombrie 2012 la 19:37

  Bate campii fara sa spuna defapt nimic concret. Se invarte in jurul cuvintelor „de dragul de a se auzi” vorbind emfatic. Nu vad rostul unui astfel de interviu… nu cred ca el este un formator de opinie sau chiar un lider in opinia publica astfel incat cuvantul lui sa cantareasca… vorbim ca sa umplem timpul… slab!

  Andrei Tinu a spus:
  22 Mai 2013 la 19:14

  Interesante pareri si de bagat in seama, stie ce spune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s