Sorin Vlaic: Oamenii acestia nu aveau nici o teama, cand interesele elevilor erau incalcate. In 2010 Consiliul Elevilor a spus ca scoate elevii in strada. S-a pierdut din spiritul de CNE-ist.

Publicat pe Actualizat pe

De aproape 15 ani, Sorin Vlaic este profesor de istorie la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva. Desi este unul dintre cei care au pus bazele dezvoltarii Consiliului National al Elevilor, fiind un cadru didactic extrem de iubit si apreciat de multe generatii de elevi din Romania, spune ca apropierea de elevi s-a mentinut de-a lungul timpului pentru ca niciodata nu le-a tradat interesele. Astazi, implineste frumoasa varsta de 49 de ani, iar acest interviu este omagiul pe care eu il aduc omului, dar si profesorului Sorin Vlaic.

„Eu si cativa elevi extraordinari ne intalneam oarecum clandestin, fiindca nu era vazuta prea bine aceasta forma asociativa”

Cristea Alin: Sunteti o persoana care a muncit foarte mult la consolidarea Consiliului National al Elevilor. Cum vedeti acum, aceasta etapa din viata dumneavoastra?

Sorin Vlaic: Ma incearca un sentiment de implinire. Faptul ca structura cuprinde un numar mare de elevi este foarte bine, ma bucura si faptul ca alti profesori au inteles sa se implice in acasta miscare. Acum cativa ani, imi amintesc ca eram o mana de oameni entuziasti care visam. Eu si cativa elevi extraordinari ne intalneam oarecum clandestin, fiindca nu era vazuta prea bine aceasta forma asociativa.

„Mai demult, oamenii erau in primul rand prieteni, daca cineva avea o problema in organizatie toata lumea se mobiliza sa il sprijine”

Cristea Alin: A evoluat sau a involuat Consiliul National al Elevilor?

Sorin Vlaic: Sunt aspecte unde CNE a evoluat, insa sunt si aspecte unde acesta a involuat. CNE s-a dezvoltat ca si structura, insa din pacate am sentimentul ca s-a pierdut din spiritul acela de CNE-ist. Mai demult, oamenii erau in primul rand prieteni, daca cineva avea o problema in organizatie toata lumea se mobiliza sa il sprijine si nu sa il critice sau sa il sanctioneze.

„Oamenii acestia nu aveau nici o teama sa infrunte structurile ministerului sau ale scolii, atunci cand interesele elevilor erau incalcate”

Cristea Alin: Vorbiti de spiritul de CNE-ist. Cum arata un elev, cu adevarat CNE-ist?

Sorin Vlaic: Spiritul de CNE-ist este cel care ii face in primul rand pe oameni sa fie „iubibili”. Noi am inventat cuvantul asta, inaintea trupei Taxi.

Este interesant ca generatiile ce au trecut prin aceasta organizatie continua sa fie interesate de cum evolueaza lucrurile in CNE, si as putea sa amintesc aici oameni alaturi de care am avut onoarea sa lucrez: Patricia Couti, Oana Onicas si Iulia Faur de la Cluj, Cristi Popescu, Vlad Chereches, Sergiu Maier de la Alba, Adrian Bazavan , Mihai Bitu de la Prahova, Alexandru Nagy, Daria Dragomir, Albert Craiu, Marius Ghincea, din Bucuresti, Retea Flavius din Timisoara, Fabian Telisca din Resita, Bors Raluca, Alex Sotropa din Botosani, Andreea Medrea, Emilia Nagy, Andra Covaciu din Hunedoara, Alexandru Parantuca din Valcea, Vlad Mustata din Drobeta, Dana Alicsandru din Braila si lista poate continua. Oamenii acestia nu aveau nici o teama sa infrunte structurile ministerului sau ale scolii, atunci cand interesele elevilor erau incalcate.

Ultima stire tare despre CNE si difuzata pe toate canalele media a fost atunci cand profesorii au facut greva in mai 2010, iar Consiliul National al Elevilor a spus ca daca interesele elevilor sunt afectate si examenul de Bacalaureat este amenintat, CNE scoate elevii in strada. Atunci lideri de sindicat au facut presiuni asupra noastra, acest spirit m-a ajutat intr-un fel sa ma simt inca elev.

Cristea Alin: Ce ar trebui schimbat in Consiliul National al Elevilor, ca viziune, directii de dezvoltare etc. ?

Sorin Vlaic: Ce ar trebui schimbat? Sa fie lasati elevii sa decida in problemele care ii privesc.

„Cred ca ar trebuii sa se insiste mai mult pe obtinerea Statutului Elevului, din pacate el a fost oarecum uitat”

Cristea Alin: Un mesaj pentru elevii din Romania si pentru CNE-isti?

Sorin Vlaic: Dragi elevi, dragi CNE-isti, credeti in valorile educationale, luati atitudine atunci cand un profesor nu va ofera educatie de calitate, cand un elev este discriminat, cand evaluarea nu este corecta.

Scoala nu este a profesorilor asa cum multi vor sa creada, elevii sunt principalii beneficiari ai sistemului educational, profesorii trebuie sa ofere servicii educationale . Cred ca ar trebuii sa se insiste mai mult pe obtinerea Statutului Elevului, din pacate el a fost oarecum uitat. Acest statut nu este a profesorului Vlaic chiar daca si el a lucrat la el, pentru ca a lucrat alaturi de o echipa minunata de elevi . Adoptarea lui ar asigura apararea drepturilor elevilor si din punct de vedere juridic, atunci s-ar asigura cu adevarat un echilibru intre factorii educationali. Si profesorii si studentii si oricare alta categorie profesionala, au un statut. Elevii nu, poate ca ar fi timpul.

„Oare cine a fost mai contestat ca Fabian Telisca? La toate intalnirile, prima data se discuta sa fie demis, si la final de mandat toata lumea l-a regretat”

Cristea Alin: S-a vorbit de opozitia din Consiliul National al Elevilor. Cum o caracterizati?

Sorin Vlaic: Eu nu as spune opozitie. Din pacate actuala generatie considera ca daca cineva are o alta parere decat a conducerii, vrea sa distruga organizatia. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca in Conailiul National al Elevilor sunt persoane care reprezinta organizatii judetene, care fiecare la randul lor au o cultura organizationala diferita de la judet la judet. Mereu mi-a fost frica de amenintarea UTC-ismului, data fiind structura organizatiei asemanatoare cu cea a UTC. Din aceste motive, mereu am sustinut pluritatea de opinii, pentru ca asta nu duce la scindarea CNE, ci poate caleste intr-un fel liderii.

Oare cine a fost mai contestat ca Fabian Telisca? La toate intalnirile, prima data se discuta sa fie demis, si la final de mandat toata lumea l-a regretat. Generatia lui a fost exceptionala. Fabian, chiar cand multi il contestau, nu ezita sa consulte pe toata lumea inainte de a lua o decizie.. Cred ca liderii nu ar trebui sa se teama sa stea in fata celor care i-au ales, atunci cand acestia au ceva de spus. Nu trebuie sa uite ca singurul organism in fata caruia trebuie sa dea seama este Adunarea Generala, ea i-a ales, indiferent la ce nivel facem referire, in rest nimeni nu are autoritatea de a cere socoteala.

Cristea Alin: Ati identificat un lider sau chiar mai multi ai opozitiei din Consiliul National al Elevilor?

Sorin Vlaic: Un lider al „opozitiei”? As putea sa enumar oameni cu atitudine cum ar fi: Cristea Alin, Elena Gaina, Claudiu Petre, Tudor Vasiliu, Emilia Nagy, Razvan Azamfirei. Si nu in ultimul rand Anca Peptine, gestul ei ramane unic. Am cunoscut-o pe Anca si pot spune ca este un om de o exceptionala valoare.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s