Lider al elevilor din Constanta: Pe un presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor, care este acum in clasa a-XI-a, nu il opreste nimeni sa ramana pe functie. La CJE Constanta, vor avea loc alegerile pentru functiile vacante, asa cum prevede metodologia, cu mandat de maximum 2 ani

Publicat pe Actualizat pe

Alexandru Bajdechi este vicepresedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Constanta si lider al elevilor Liceului Teoretic „Traian” din Constanta.

„Sper ca noua conducere executivă să aibă ce învața din acest an”

Cristea Alin: Cum vezi Consiliul National al Elevilor, la sfarsitul mandatului 2011-2012?

Alexandru Bajdechi: Consiliul National al Elevilor s-a dezvoltat, s-a afirmat și, din punctul meu de vedere, și-a demonstrat punctele tari și cele slabe. Sper ca noua conducere executivă să aibă ce învața din acest an.

Cristea Alin: Vorbesti de puncte tari si puncte slabe. Imi poti da cate 3 exemple din fiecare categorie?

Alexandru Bajdechi: Existența unei medologii privind alegerile din cadrul structurilor Consiliului Elevilor, infiintarea Biroului de Presă al consiliului si afirmarea publica a acestuia pot fi considerate puncte tari. Puncte slabe sunt lipsa de implicare a anumitor persoane, unele scapari din metodologie si faptul ca nu s-a reusit modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare, asa cum a fost planificat.

„Prioritatea 0, din punctul meu de vedere, este întocmirea unui Statut al Consiliului National al Elevilor”

Cristea Alin: Care ar trebui sa fie, in opinia ta, principalele directii pe care ar trebui sa le urmeze noua conducere a Consiliului National al Elevilor, incepand cu luna ianuarie a anului viitor?

Alexandru Bajdechi: Prioritatea 0, din punctul meu de vedere, este întocmirea unui Statut al Consiliului National al Elevilor și a unui nou Regulament de Organizare si Functionare, adaptat contextului actual de dezvoltare al consiliului. În rest, punerea accentului pe reprezentativitate și afirmare, cât mai multe întâlniri ale reprezentanților elevilor, cât mai multe competiții de genul celor de dezbateri.

Cristea Alin: Vei candida la presedintia Consiliului Judetean al Elevilor Constanta?

Alexandru Bajdechi: Este o întrebare dificilă în contextul în care funcția de președinte al Consiliului Judetean al Elevilor este momentan ocupată. Insa, in cazul în care aceasta se va vacanta, voi candida.

„La CJE Constanta, vor avea loc alegerile pentru funcțiile vacante, așa cum prevede metodologia, cu mandat de maximum 2 ani”

Cristea Alin: Sa ma lamuresti cu un lucru. La Consiliul Judetean al Elevilor Constanta nu se respectat metodologia, atat de mult dorita si aclamata de presedintele Consiliului National al Elevilor si presedinte al CJE Constanta, si bineinteles adoptata de Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor? Nu vor avea loc alegeri?

Alexandru Bajdechi: Vor avea loc alegerile pentru funcțiile vacante, așa cum prevede metodologia, cu mandat de maximum 2 ani.

„Varianta finală a metodologiei, după adaptarea la regulamentul consiliului, așa cum este postată pe site-ul CNE, prevede un mandat de maximum 2 ani”

Cristea Alin: Metodologia, aprobata de Adunarea Generala, prevede organizarea de alegeri in toatestructurile Consiliului National al Elevilor, nu mandat de 2 ani. Mandat de 2 ani prevede Regulamentul de Organizare si Functionare al consiliului. Stii ca au fost aceste probleme aduse in discutie inaintea adoptarii metodologiei si s-a spus ca trebuie respectata metodologia.

Alexandru Bajdechi: Metodologia, în varianta aprobată de Adunarea Generala, prevedea un mandat de 1 an de zile, după organizarea alegerilor. Așa cum știm, un act nu se poate aplica retroactiv. Varianta finală a metodologiei, după adaptarea la regulamentul consiliului, așa cum este postată pe site-ul CNE, prevede un mandat de maximum 2 ani.

„Pe un presedinte de Consiliu Judetean al Elevilor, care este acum in clasa a-XI-a, nu il opreste nimeni sa ramana pe functie”

Cristea Alin: Deci, in judetele unde se vor face alegeri pentru sefia consiliilor judetene ale elevilor si presedintele de acum, este clasa a-XI-a sau a-X-a,  sunt alegeri organizate in afara  regulamentului si metodologiei?

Alexandru Bajdechi: Fiecare Consiliu Judetean al Elevilor pe baza documentelor oficiale, regulament și metodologie, va acționa în consecință. Orice funcție se vacantează în urma unei demisii, a unei demiteri sau la expirarea mandatului. Alegerile pentru funcțiile vacante sunt valabile, cât timp funcțiile sunt vacante. Dacă un președinte de Consiliu Judetean al Elevilor care este acum clasa a-XI-a si dorește să recandideze, să își depună mandatul și să candideze. Nu îl oprește nimeni, așa cum nimeni nu îl oprește să rămână pe funcție. Dacă există presiuni în unele locuri, unde functia se vacantează fără sa existe una din cele 3 situații de mai sus, există o problemă.

„Metodologia era în contradicție cu Regulamentul de Organizare si Functionare a consiliului în cadrul unor aspecte”

Cristea Alin: Cine a facut acea adaptare a metodologie la Regulament, despre care ai vorbit. Modificarea fost votata de catre Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor?

Alexandru Bajdechi: Da și nu. Metodologia era în contradicție cu Regulamentul de Organizare si Functionare a consiliului în cadrul unor aspecte, fiind votată cu majoritate simplă nu are puterea de a schimba Regulamentul. Așadar regulamentul a corectat metodologia. Ca fapt divers, a fost eliminată acea adeverință medicală, necesara elevilor care doreau sa candideze.

Cristea Alin: De catre cine a fost eliminata? Metodologia a fost adopata, intr-o anumita forma, de Adunarea Generala. Conform Regulamentului Consiliului Elevilor, orice modificare trebuia supusa votului Adunarii Generale. Gresesc? Sau putea o persoana sa taie cu pixul un articol din ceea ce a votat forul suprem de decizie al consiliului?

Alexandru Bajdechi: Nu cunosc acest aspect. Stiu doar de faptul că metodologia a fost corectată, pentru a fi conformă cu Regulamentul de Organizare si Functionare și aprobată de Minister în forma prezentă pe site-ul consiliului elevilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s