ANALIZA: Tinerii si votul. Ce categorii de tineri voteaza

Publicat pe Actualizat pe

O analiza a participarii romanilor la vot, pe categorii de varsta, la ultimele 5 scrutinuri electorale, releva un varf de interes fata de vot situat in jurul varstei de 60 de ani. La polul opus, dezinteresul se situeaza in jurul varstei de 25 de ani, mai precis 23-30 de ani.

Din categoria „tanara generatie”, tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani sunt cu mult mai interesati de exercitiul democratic al votului. Este varsta „primului vot”, al curiozitatii si a impulsului de „a pune stampila”.

La grupa de varsta 30-40 de ani interesul fata de vot cunoaste o crestere semnificativa. Motivele sunt simple: relatia tanarului, acum casatorit, angrenat in campul muncii, cu statul devine mai complexa, o interactiune mai puternica intre tanar si stat este inevitabila. Interesul fata de politica de vine mult mai accentuat dupa 40 de ani.

Participarea scazuta la vot in randul electoratului tanar este o caracteristica si la nivelul Uniunii Europene.

In urma unui sondaj realizat dupa incheierea alegerilor europene din 2009, la nivelul U.E. , in categoria de varsta 18-24 de ani prezenta la vot a fost de 29%, cu 14 puncte procentuale mai putin decat persoanele cu varsta de 55 de ani si peste.

La nivel european, similar Romaniei, doar 30% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, declara ca simpatizeaza cu unul dintre partidele politice, identitatea politica fiind aproape inexistenta in randul acestei categorii de varsta.

Tot 30% dintre tineri (18-24 de ani) au declarat ca votul lor se indeapta mereu catre aceeasi formatiune politica.

In general, tinerii sunt cei mai sensibili la argumentele prezentate de candidati pe durata campaniei electorale, 17% dintre acestia luand o decizie cu privire la vot cu doar cateva zile inainte de alegeri.

Intre 57 si 65 de ani, datorita apetentei pentru statul social si iesirii la pensie, oamenii devin disciplinati cand vine vorba de a merge la vot, cresterea interesului fiind mai mult decat importanta.

Dupa 65 de ani participarea la vot scade treptat.

CRISTEA Alin, analist strategii si politici de tineret

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s