Din Romania in Statele Unite. Stoica Cristinel Popa: Elevii au fost „cobai” in ultimii 22 de ani (…) Atat timp cat aruncam gunoaie pe strada, nu ne putem plange ca strada este murdara.

Publicat pe Actualizat pe

A activat in Romania, ca elev, in numeroase organizatii non-guvernamentale, fiind un voluntar mai mult decat daruit cauzei in care credea. Apoi in anul 2007, Stoica Cristinel Popa, a fost acceptat ca bursier la Universitatea Stanford din California, la Stiinte Politice. In 2011 a absolvit cu onoruri prestigioasa universitate. Inca din primul an, Cristinel a lucrat ca asistent de cercetare in proiectul „Transparent Democracy”, sub indrumarea profesorului Larry Diamond, delegatul special al SUA pentru instaurarea democratiei in Irak, dupa razboi.

Stoica Cristinel Popa vorbeste fluent engleza si spaniola,  este autorul cartii „Ultima Cortină de Fier: O Explorare a Posibilei Reunificări Româno-Moldove”, a intervievat ambasadori si politicieni americani, iar in prezent este masterand in politici publice al Universitatii Harvard. Pe langa toate acestea, Cristinel a fost implicat in programe internationale de cercetari, din tari ca Germania, Coreea si Rusia.

In interviul pe care mi l-a acordat, Stoica Cristinel Popa, vorbeste despre voluntariat, sistemul educational din Romania, rolul tinerei generatii, dar si despre politica si intoarcerea sa in tara natala.

Elevii trebuie sa demonstreze ca nu sunt doar niste pioni in sistemul arhaic si depasit al scolii romanesti

Cristea Alin: De ce ai ales sa studiezi in Occident si ce le-ai transmite tinerilor din Romania care isi doresc acest lucru?

Stoica Cristinel Popa: Decizia de a studia in Occident a venit dupa ce, in calitate de reprezentant al sectorului Organizatii Non-Guvernamentale din Romania, am participat la conferinte internationale, in diferite tari europene, cu burse acordate de Comisia Europeana. In timpul acestor conferinte am realizat ca pentru a putea schimba ceva in Romania trebuie intai sa ma schimb pe mine. Mi-am dat seama ca a dori sa schimbi ceva nu e destul. Trebuie sa stii si ce sa faci.

In conditiile in care nici macar universitatile de elita din Romania nu se afla in topuri academice consacrate, am decis ca cea mai buna optiune pentru mine este sa studiez in Statele Unite. Acest lucru imi garanta ca voi primi pregatirea de care aveam nevoie.

Vreau sa incurajez cat mai multi tineri din Romania sa studieze in Occident si ulterior sa se intoarca. Acesta este cel mai sigur mod prin care Romania  se poate imbunatati, devenind tara la care aspiram cu totii.

Pentru a putea fi acceptati la universitatile din Occident, elevii romani trebuie sa dea dovada de implicare in afara scolii. Fie ca este vorba despre ONG-uri, cluburi sportive, concursuri sau de implicare in partide politice, elevii trebuie sa demonstreze ca nu sunt doar niste pioni in sistemul arhaic si depasit al scolii romanesti.

Odata m-am intors acasa de la un proiect unde am adunat deseuri dintr-un parc al orasului, iar vecinii m-au intampinat in fata blocului cu apelative ca „gunoier” sau „boschetar”(…)Ei nu intelegeau ca exista un intreg univers despre care ei nu stiau

Cristea Alin: Cum vezi voluntariatul in Romania, la ora actuala, in comparatie cu ce se intampla in vestul Europei sau chiar peste ocean?

Stoica Cristinel Popa: In 2004, cand am inceput sa ma implic in activitati de voluntariat, voluntariatul era privit de majoritatea societatii romanesti ca ceva negativ, o pierdere de vreme. Prietenii, rudele si profesorii nu numai ca nu ma incurajau sa fiu voluntar, chiar ma descurajau profund.

Tin minte ca odata m-am intors acasa de la un proiect unde am adunat deseuri dintr-un parc al orasului, iar vecinii m-au intampinat in fata blocului cu apelative ca „gunoier” sau „boschetar”. Foarte putini intelegeau valoarea gestului de a incerca sa faci ceva pentru cei din jurul tau.

In perioada dura de tranzitie prin care trecea Romania, si prin care inca mai trece, multi credeau ca sistemul capitalist inseamna exploatarea la maxim a celor din jurul tau si angajarea numai in activitati ce iti aduc un beneficiu financiar.

Cand le-am spus cunoscutilor ca doresc sa aplic la universitati din Occident si ca, datorita activitatilor mele in domeniul voluntariatului, am sanse sa fiu acceptat, multi mi-au spus ca sunt un bolnav mintal, un visator. Ei nu intelegeau ca exista un intreg univers despre care ei nu stiau.

De atunci lucrurile s-au mai schimbat in Romania, cu privire la voluntariat. datorita implicarii mai active a ONG-urilor internationale in Bucuresti, dar si in alte orase, o parte din romani au inteles valoarea voluntariatului. Acum ramane ca voluntariatul sa fie promovat in mod sistematic si in scoli.

In ultimii 22 de ani elevii au fost „cobai” (…)In S.U.A de exemplu, unul din patru cetateni a terminat o facultate, unul din zece are master si unul din o suta are doctorat. La noi, ploua cu diplome de licenta de ani buni, iar mai nou a inceput moda masteratelor si doctoratelor

Cristea Alin: Sistemul educational din Romania, in 22 de ani, a primit reforma dupa reforma, iar elevii au fost cei mai afectati de aceste schimbari haotice. Ce crezi despre acest lucru? Ce ar trebui facut, de acum incolo?

Stoica Cristinel Popa: Da, elevii au fost „cobai”, in ultimii 22 de ani. Ministerul Educatiei a initiat, probabil, mai multe schimbari decat orice alt minister din Romania. O parte din reforme au fost proaste, iar altele ar fi putut fi bune, insa le-am schimbat prea repede pentru a ne da seama daca sunt bune sau nu. In ultimii ani, as putea spune ca s-au implementat si unele masuri care indisputabil au imbunatatit sistemul, procesul de evaluare mai exact. Instalarea camerelor video in salile de examen reprezinta un pas important. Cuplat cu o evaluare mai realista a elevilor, acest lucru a diminuat numarul de potentiali studenti.

In orice economie dezvoltata, studiile superioare sunt doar pentru un grup restrans al societatii. Doar cei mai buni dintre cei mai buni pot aspira la apelativul de intelectual. In S.U.A de exemplu, unul din patru cetateni a terminat o facultate, unul din zece are master si unul din o suta are doctorat. La noi, ploua cu diplome de licenta de ani buni, iar mai nou a inceput moda masteratelor si doctoratelor. Acest lucru are un efect negativ din cel putin doua puncte de vedere.

In primul rand, se pierde procesul de selectie. Deoarece angajatorii nu mai pot face diferenta intre cei care isi merita cu adevarat diploma si cei ce au copiat la examene sau au cumparat diploma, nu vor sti pe cine sa angajeze. Prin nealocarea de functii conform pregatirii indivizilor, economia nu se dezvolta pe cat de repede ar putea.
Din aceste motive, trierea universitatilor, fie ca vorbim de cele private sau cele de stat, este imperativa.In al doilea rand, acordarea masiva de diplome scade valoarea tuturor diplomelor. Astfel multi ajung in situatia de a fi someri „cu diploma” cand, daca ar fi facut o scoala prodesionala, ar fi invatat o meserie ce le-ar fi permis mult mai usor sa isi gaseasca o slujba.

In Romania, procesul de invatare este vazut mai mult ca un monolog al profesorului (…) Faptul ca la ora actuala Romania are politicieni plagiatori in varful statului, este cea mai mare lovitura data invatamantului romanesc

Cristea Alin: Spuneai, intr-un interviu, ca in S.UA „profesorul nu are aceea aura de Dumnezeu asupra elevului, ca in Romania, chiar si cu un castigator de premiu Nobel poti discuta relaxat”. Cum ar trebui sa functioneze relatia profesor-elev, pentru a impulsiona sistemul spre modernizare?

Stoica Cristinel Popa: Cred ca in Romania, de cele mai multe ori, se face o confuzie intre elevul nesimtit si elevul care pune intrebari pentru a intelege mai bine materia. In Occident, elevii sunt incurajati sa puna intrebari, sa faca observatii pertinente sau chiar sa puna sub semnul intrebarii ceea ce spune cadrul didactic. In Romania, procesul de invatare este vazut mai mult ca un monolog al profesorului. Noi inca mai avem sistemul comunist.

Cand a inceput scandalul plagiatelor, majoritatea romanilor nici macar nu au inteles despre ce este vorba. Pentru marea majoritate a concetatenilor nostri, a face un colaj din texte gasite pe internet pentru o lucrare sau licenta este modus operandi, nu o exceptie.

Faptul ca la ora actuala Romania are politicieni plagiatori in varful statului, este cea mai mare lovitura data invatamantului romanesc. Garantez ca in viitor ne vom uita cu rusine si dispret la aceasta perioada din istoria noastra, asa cum privim acum la comunism, cand Romania era condusa de alti impostori. Unii nu aveau decat scoala primara, dar pretindeau ca sunt doctori si cercetatori de renume international.

Tinerii nu ar trebui sa intre intr-un partid decat daca cred cu convingere ca respectivul partid duce Romania spre mai bine (…) Oricine e ales, nu are nici un interes sa dezvolte economia acestei tari, pentru ca stie ca la urmatoarele alegeri poate cumpara loialitatea cetatenilor cu mici si bere.

Cristea Alin: Inainte de a pleca in SUA ai activat in politica, intr-o organizatie de tineret. Cum ar trebui sa interactioneze un tanar cu politica, atunci cand hotaraste sa faca acest pas?

Stoica Cristinel Popa: La fel cum te implici intr-un ONG decat daca esti de acord cu idealul pentru care acesta lupta, la fel si tinerii nu ar trebui sa intre intr-un partid decat daca cred cu convingere ca respectivul partid duce Romania spre mai bine. Alte considerente nici nu ar trebui sa existe.

In SUA, dar si in alte democratii dezvoltate, foarte multi cetateni de rand doneaza sume de bani partidelor pe care le sustin. Obama a primit cele mai multe donatii individuale, din istoria campaniilor prezidentiale americane.

Pentru romanul de rand, conceptul de a dona bani partidelor politice, chiar si o suma simbolica, este ceva absurd. Ei asteapta sa vina partidele si sa le dea galeti, pixuri si asa mai departe. Din pacate, cu o astfel de mentalitate nu vom ajunge departe.

Atat timp cat in Romania candidatii primesc contributii pentru campanie de la un grup restrans de oligarhi sau isi finanteaza singuri campania, persoanele calificate, care ar putea schimba cu adevarat ceva, vor ramane in afara sistemului. Cei bogati isi platesc campaniile electorale sau isi sustin pe alti candidati, care dupa alegeri le vor proteja interesele economice.

Singurul mod prin care acest cerc vicios poate fi rupt, este implicarea cetatenilor, in special a tinerilor, in campaniile politice, insa din convingere si nu pentru interese minore, precum o cana sau un tricou.

Altfel, oricine e ales, nu are nici un interes sa dezvolte economia acestei tari, pentru ca stie ca la urmatoarele alegeri poate cumpara loialitatea cetatenilor cu mici si bere.

Ma voi intoarce in Romania (…) Important e sa fiu acolo unde pot intra in contact cu tinerii, in incercarea de a educa generatiile urmatoare.

Cristea Alin: Iti doresti ca la un moment dat sa te intorci in Romania?

Stoica Cristinel Popa: Da, ma voi intoarce in Romania. Doresc sa fiu profesor universitar si sa fac cercetare cu burse de la Comisia Europeana. Important e sa fiu acolo unde pot intra in contact cu tinerii, in incercarea de a educa generatiile urmatoare. Ma voi implica de asemenea, in continuare, in domeniul societatii civile si in cel politic.

Atat timp cat noi aruncam gunoaie pe strada, nu ne putem plange ca strazile sunt murdare. Iar atat timp cat noi dam spaga politistilor si functionarilor, nu ne putem plange de coruptia din Romania.

Cristea Alin: Ce le-ai transmite tinerilor din Romania?

Stoica Cristinel Popa: Doresc ca tinerii din Romania sa inteleaga ca fiecare individ si fiecare popor este responsabil pentru viitorul care si-l creeaza. Atat timp cat noi aruncam gunoaie pe strada, nu ne putem plange ca strazile sunt murdare. Iar atat timp cat noi dam spaga politistilor si functionarilor, nu ne putem plange de coruptia din Romania. Niciodata nu vom putea rezolva problema, daca noi facem parte din ea. Atunci cand fiecare roman, indiferent in ce domeniu lucreaza, isi va face treaba cu bun-simt si responsabilitate, Romania va deveni tara la care visam cu totii.

CRISTEA Alin, analist strategii si politici de tineret

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s