Fostul Secretar General al Guvernului Romaniei, Daniela Andreescu: Admir spontaneitatea si fair-playul tinerilor (…) Orice discutie despre intoarcerea mea la Secretariatul General al Guvernului este prematura, ar crea stari de rau sau de bine multora

Publicat pe Actualizat pe

Jurist de profesie, Daniela Andreescu a detinut intre 2005 si 2007 functia de secretar de stat in Ministerul Muncii, conducand Departamentul pentru Munca in Strainatate. Intre 2009 si 2011 a fost Secretar General al Guvernului Romaniei.

Admir logica si argumentele pe care le invoca si ii apreciez pentru inteligenta cu mult peste medie, mai ales dacă au avut șansa sa si-o cultive

Alin Cristea: Ce parere aveti despre tanara generatie din tara noastra, in comparatie cu ce se intampla in tarile vestice?

Daniela Andreescu: Imi place si admir spontaneitatea si fair-play ul tinerilor nostrii, cu mult mai mare decât cel al varstnicilor. Admir logica si argumentele pe care le invoca si ii apreciez pentru inteligenta cu mult peste medie, mai ales dacă au avut șansa sa si-o cultive. Sesizez cu durere faptul ca sunt din ce in ce mai slab pregătiți si ca multi apreciază ca recunoasterea socială si materială nu e direct proporționala cu nivelul de educatie si cultura.

Pe termen lung caracterul contează foarte mult intr-o lume in care nu exista reguli

Alin Cristea: Ati fost Secretar General al Guvernului Romaniei. Multi dintre tinerii de astazi, care activeaza in ONG-uri sau organizatii politice de tineret, spera ca intr-o zi sa ocupe functii la un astfel de nivel, sau chiar unele mai importante. Ce ar trebui sa faca, ce pasi ar trebui sa urmeze, ce ar trebui sa ii ghideze in cariera?

Daniela Andreescu:  O sa răspund cu un proverb care spune ca „norocul vine când șansa se intalneste cu pregătirea”. Pasii care sa îți asigure un parcurs lin pentru a ocupa o funcție importantă nu ii cunosc, dar cred ca trebuie sa fii atent, sa te stapanesti, sa iei pulsul si sa ai răbdare.

Sunt importante si abilitatile, aptitudinile pe care le ai si pe care trebuie sa le pui in valoare, dar ca sa ajungi acolo trebuie sa incerci sa ajungi pe lângă cineva, undeva de unde sa poți sa ai o șansa de a arată de ce ești capabil. Si este foarte important sa nu ii denigrezi pe cei care ți-au dat o șansa, ți-au întins o mana, indiferent de costurile de moment. Pe termen lung caracterul contează foarte mult intr-o lume in care nu exista reguli.

Celor care încă nu s-au decis, le-as spune ca domeniul juridic îți oferă o baza, te învață unde sa cauti, si in același timp este un domeniu care îți oferă multe provocari, in care nu te plictisesti niciodată

Alin Cristea: Sunteti un profesionist in domeniul juridic. Mai aleg tinerii acest domeniu de activitate? Ce le-ati spune pentru a ii atrage catre domeniul juridic?

Daniela Andreescu: Clar da, sunt încă multi tineri care se îndreaptă spre domeniul juridic. Marea majoritate pentru ca da bine, pentru ca oferă posibilitatea ocuparii mai multor posturi sau funcții, pentru ca are si in familie exemple care i-au influentat, dar si pentru ca oferă si satisfactii materiale si recunoastere socială. Celor care încă nu s-au decis, le-as spune ca domeniul juridic îți oferă o baza, te învață unde sa cauti, si in același timp este un domeniu care îți oferă multe provocari, in care nu te plictisesti niciodată. Ești in legătura permanenta cu omul si cu instituțiile, traiesti.

Alin Cristea: Ati fost secretar de stat in Ministerul Muncii, coordonand activitatea Departamentului pentru Muncă în Străinătate. Cum vedeti acest exod al tinerilor bine pregatiti in strainatate? Ne pierdem elitele? Ce ar trebui sa faca statul roman pentru a ii readuce in tara?

Daniela Andreescu: Da, cred ca ne pierdem elitele si ca toți cei care pot, aleg sa plece sa lucreze si sa trăiască intr-o tara care le oferă mai multă recunoastere sociala, mai multi bani si in care regulile nu se modifica atât de repede încât sa îți creează un sentiment de instabilitate si de risc continuu. Cred ca ar trebui sa existe o corelare reala între cerintele pieței muncii si pregătirea si educația pe care o face sistemul actual de invatamant. Am convingerea ca statul nu poate prea mult in condițiile in care nu face tot ce se poate ca sa se ajungă nu numai la prețuri si tarife egale cu cele din UE ci si la salarii egale.

Alin Cristea: Ce ati transmite tinerei generatii?

Daniela Andreescu: Mesajul meu pentru orice tânăr este sa nu se lase, sa lupte, sa isi respecte si iubeasca familia, care le oferă echilibrul necesar pentru a putea sa facă tot ce li se pare necesar in a-si atinge scopurile. Sa riste pentru a putea face pași înainte si sa transforme obstacolele in oportunitati, asa cum spunea Butler.

Orice discuție pe aceasta problema este prematura. Orice răspuns acum ar creea stari de rău sau de bine multora si nu asta a fost intenția mea

Alin Cristea: Curtea de Apel Bucuresti v-a admis recent contestatia impotriva eliberarii din functia de Secretar General al Guvernului si a decis reincadrarea dumneavoastra pe o functie de inalt demintar. Va intoarceti la sefia Secretariatului General al Guvernului?

Daniela Andreescu: Orice discuție pe aceasta problema este prematura. Orice răspuns acum ar creea stari de rău sau de bine multora si nu asta a fost intenția mea. Politica nu este un sport ușor si cu atât mai mult actorii trebuie sa fie pregatiti pentru orice. Eu am in aceasta competiție de recuperat si de aratat ce pot indiferent de ce cred sau spera unii si altii.

Cristea Alin, analist strategii si politici de tineret

Anunțuri

Un gând despre „Fostul Secretar General al Guvernului Romaniei, Daniela Andreescu: Admir spontaneitatea si fair-playul tinerilor (…) Orice discutie despre intoarcerea mea la Secretariatul General al Guvernului este prematura, ar crea stari de rau sau de bine multora

    Alexandra a spus:
    31 Octombrie 2012 la 15:54

    tot respectul pentru doamna ministru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s