INTERVIU. Gabriel Claudiu Mursa, presedintele Institutului „Friedrich von Hayek”: Uneori, ma surprinde proportia tinerilor care prefera un loc de munca submediocru in administratia publica. Nimeni nu-si alege locul de munca sau profesia in functie de ”interesul national” ori ghidat de porniri patriotice

Publicat pe Actualizat pe

Gabriel Claudiu Mursa, presedintele Institutului „Friedrich von Hayek” Romania

Doctor in economie, autor si co-autor a 6 carti si a peste 50 de articole, coordonator al Colectiei „Economie si societate libera”, din cadrul Editurii Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi, traducator a 11 carti din engleza, franceza si spaniola, semnand prefata a sase din acestea, Gabriel Claudiu Mursa este presedintele Institutului „Friedrich von Hayek” Romania.

Gabriel Claudiu Mursa este conferențiar universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, desfasurandu-si activitatea didactica in cadrul Departamentului Economie si Relatii Internationale, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor.

Pensionarii și-au primit pensiile, reduse, mizerabile, de altfel, însă mulți întreprinzători au trăit experiența falimentului. Așadar, vreau să spun că impactul crizei economice trebuie analizat cu atenție, fără prejudecăți și clișee

Alin Cristea: Cum vedeti situatia economica actuala din Romania si cum ii afecteaza aceasta pe tineri, fie ei antreprenori sau elevi, studenti?

Gabriel Claudiu Mursa: Au trecut patru ani de la începutul crizei economice iar situația nu pare să se amelioreze. În plus, există semne că lucrurile pot degenera în orice moment. Incertitudinile persistă iar riscurile investiționale se dovedesc prea ridicate. În aceste condiții, starea de spirit a economiei și a societății pare să fie una de angoasă.

Dacă aruncăm o privire atentă asupra unor anumite categorii sociale putem remarca puțină deprimare, la pensionari și la cei cu venituri scăzute, și dezorientare, descurajare, în general la tineri. În același timp, trebuie să spun foarte clar că semnele depășirii acestei situații nefericite vor persista ceva timp. Mi-e greu să apreciez, dar cred că conjunctura economică nefavorabilă din prezent va fi resimțită de toată lumea și în următorii ani.

Acum, avem mai curând motive să fim pesimiști în legătură cu ieșirea din situația economică în care ne scăldăm din 2008. În ceea ce privește impactul evenimentelor economice actuale, vreau să mai precizez că pensionarii și-au primit pensiile, reduse, mizerabile, de altfel, însă mulți întreprinzători au trăit experiența falimentului. Așadar, vreau să spun că impactul crizei economice trebuie analizat cu atenție, fără prejudecăți și clișee.

Uneori, mă surprinde proporția tinerilor care, după absolvire, preferă un loc de muncă submediocru în administrația publică

Alin Cristea: Ce i-ati spune unui tanar care doreste sa isi deschida o afacere in Romania?

Gabriel Claudiu Mursa: L-as felicita! I-aș spune să fie încrezător, să aibă nervi tari, să nu să dea bătut și să nu aștepte pomană. Uneori, mă surprinde proporția tinerilor care, după absolvire, preferă un loc de muncă submediocru în administrația publică.

Societățile prospere se clădesc pe spiritul antreprenorial, nu pe mentalitatea funcționărească. În același timp, le recomand să aibă un entuziasm rezervat, să fie pregătiți de eforturi susținute și, eventual, de eșec. Succesul nu vine fără muncă, stăruință și asumarea unor riscuri acceptabile.

O economie sănătoasă are nevoie de o distribuție echilibrată a celor care posedă o diplomă universitară

Alin Cristea: Se mai indreapta tinerii spre universitatile cu profil economic?

Gabriel Claudiu Mursa: Da, se mai indreaptă. Evident, valul a trecut. Consider că în următorii ani vom asista la o stabilizare a situației, în sensul că se va produce o dispersie mai echilibrată a opțiunilor absolvenților de liceu între specializările propuse de universități. 

Spre exemplu, în perioada comunistă, învățământul universitar autohton producea un număr excesiv de ingineri prin comparație cu cel de economiști. Ultimul deceniu a inversat raportul. Ne putem aștepta ca în următorii ani lucrurile să se regleze astfel încât ”inflațiile” de economiști sau ingineri să dispară. O economie sănătoasă are nevoie de o distribuție echilibrată a celor care posedă o diplomă universitară.

Nimeni nu-și alege locul de muncă sau profesia în funcție de ”interesul național” ori ghidat de porniri patriotice

Alin Cristea: Tinerilor plecati la munca in strainatate le-ati spune sa se intoarca in tara sau sa ramana acolo? Cum vedeti situatia tinerilor romani ce au fost nevoiti de contextul socio-economic sa isi paraseasca tara si implicit familia, pentru un trai mai bun?

Gabriel Claudiu Mursa: Decizia de a munci în țară sau în străinătate este una personală. De aceea, îi sfătuiesc pe tineri să procedeze în conformitate cu interesele lor și ale familiilor lor. Nimeni nu-și alege locul de muncă sau profesia în funcție de ”interesul național” ori ghidat de porniri patriotice. Dacă au plecat, foarte bine. Dacă au rămas, foarte bine. Asemenea decizii au, înainte de orice, efecte în plan personal. Evident, cei mai mulți pleacă deoarece în țară nu-și pot pune în aplicare propriile proiecte, iar acest lucru este mai mult decât îngrijorător. De aceea, îi înțeleg și îi încurajez s-o facă dacă astfel se găsește o rezolvare a problemelor lor. Însă, și unii, și alții trebuie să știe că este o iluzie să aștepte ca altcineva să-i scoată din încurcătură. 

Despre alocatia elevilor: Mi se pare complet nesănătos ca un ins care are viața în față, care poate spera să construiască zgârie-nori sau învăța la Harvard, să aștepte cu nerăbdare acest bacșiș guvernamental cu care s-ar putea cumpăra câteva kilograme de făină

Alin Cristea: Alocatia unui elev, in Romania, este de 10 euro, in Anglia de exemplu este 1.400 de euro. O comparatie putin fortata, dar totusi, credeti 10 euro este tot ce poate oferi statul roman in aceasta situatie?

Gabriel Claudiu Mursa: Eu cred că principala preocupare a unui elev este să învețe și nu să aștepte alocația. Mi se pare complet nesănătos ca un ins care are viața în față, care poate spera să construiască zgârie-nori sau învăța la Harvard, să aștepte cu nerăbdare acest bacșiș guvernamental cu care s-ar putea cumpăra câteva kilograme de făină. În aceste condiții, mă interesează mai puțin cuantumul alocației din Anglia. Părinții dau viață copiilor pentru că aceasta este firea lucrurilor, nu pentru a primi milă guvernului sub forma alocației sau a unui corn cu lapte. Elevii și părinții trebuie să-și pună întrebări legate de calitatea sistemului educațional, nu referitoare la nivelul pomenilor statului. Altfel, ne îndreptăm, cu toții, într-o direcție greșită. Aceasta este părerea mea despre asemenea ”cadouri instituționalizate”, încât o dezvoltare a răspunsului mi se pare inutilă.

Evenimentele din ultimele luni au pus serios la îndoiala soliditatea statului de drept în România (…) Sunt destul de îngrijorat de faptul că o asemenea conduită are sprijinul unei largi părți a populației

Alin Cristea: Institutul pe care il conduceti a organizat in luna martie a acestui an o conferinta cu tema „Statul de drept, intre statul politienesc si statul social”. Cum vedeti statul de drept in Romania si cum vedeti contributia tinerei generatii la consolidarea acestuia?

Gabriel Claudiu Mursa: Evenimentele din ultimele luni au pus serios la îndoiala soliditatea statului de drept în România. Pe fondul derapajului economic, lideri politici populiști au încercat să preia puterea politică prin mijloace cel puțin discutabile. Însă, acest lucru nu mă miră. În schimb, sunt destul de îngrijorat de faptul că o asemenea conduită are sprijinul unei largi părți a populației. Or, în democrație majoritățile de moment devin mai importante decât principiile de termen lung pe care se sprijină funcționarea societăților sănătoase. Noi trebuie să protejăm regulile constituționale împotriva oportunismului și a intereselor mărunte de termen scurt. Este inadmisibil ca o majoritate parlamentară să poată decide ad-hoc limitarea atribuțiilor constituționale, ale unor instituții fundamentale ale statului de drept. În ceea ce privește rolul tinerei generații, aș vrea să spun că principiile rule of law trebuie învățate, practicate, respectate zi de zi. Cine vrea să trăiască într-o societate liberă trebuie să le accepte și să ia atitudine fermă atunci când ele sunt încălcate din rațiuni electorale ieftine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s