Au trecut 22 de ani. Dau vina pe generația părinților si bunicilor noștri care nu l-a votat pe Ion Rațiu în ’90 pentru că „nu a mâncat salam cu soia”

Publicat pe Actualizat pe

Alegerile prezidențiale din mai 1990 au înregistrat un record de votanți, 86,91% din cetățenii cu drept de vot au mers la urne pentru a-și alege președintele.

Și pentru că și acum cifrele sunt mai mult decât grăitoare, Ion Iliescu a fost ales președintele României de către  12.232.498 de români.

Ion Rațiu a fost votat de către 617.007 de români.

4

Acesta a fost momentul în care românii au decis că destinul țării lor să fie condus de către Ion Iliescu, cel care în 1944 a intrat în Uniunea Tineretului Comunist, ca apoi sa ocupe numeroase funcții în Partidul Comunist.

Atunci a votat generația părinților și bunicilor noștri. Aceștia au ales să batjocorească, prin vot, memoria tinerilor care au murit în decembrie 1989 pentru ca România să cunoască democrația, după mai bine de patru decenii trăite într-un regim criminal și ilegitim.

Ion Rațiu, membru de seamă al vechii familii transilvanene Rațiu și fruntaș al Partidului Țărănist, se întorsese în România, după 5o de ani traiți în Anglia, pentru a fi o alternativă în ochii românilor. O alternativă pe care poporul român nu a considerat-o demnă.

Au trecut două decenii, dar și acum românii se întreabă care ar fi fost drumul României dacă Rațiu câștiga alegerile din mai 199o.

Ion Rațiu s-a născut în anul 1917, fiind fiul avocatului Augustin Rațiu, primar al orașului Turda și nepot pe linie maternă al scriitorului Ion Codru-Dragușanu, participant la Revoluția din 1848.

Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu

După o viață trăită în Regatul Unit, Rațiu a contat în 1990, poate prea mult, pe lobby-ul englez și american, în dorința lui „de a ajuta la instaurarea democrației în România”, cum chiar el a declarat atunci cand a pășit pe pământ românesc.

Românii au văzut altfel toată această situație și astfel Ion Iliescu a devenit primul președinte al României post-comuniste.

Românii au făcut un crez din zicerile aparatului de propagandă al Frontului Salvarii Naționale și au considerat că Ion Ratiu, „domnul cu papion care vrea să ne dea lecții despre democrație, deși nu a mâncat cu noi salam de soia”, nu este demn de a deveni președintele României. Si acum, culmea ironiei, România este o mare producătoare de soia.

„Apoi greșeala lui Ion Rațiu a derivat, poate, chiar din patriotismul său, din încăpațânarea de a se considera român”. Ion Rațiu era un mare român, iar ceea ce propaganda considera a fi o greșeala a prins la români. Doar 600.000 de romani au văzut în Rațiu un simbol al democrației, trăite și simțite, al eleganței și distincției.

Generația părinților și bunicilor noștri a luat în anul 1990 o decizie crucială pentru țara noastră, ce măcar acum merită judecată, poate chiar condamnată public.

“Cred că pot să spun cu toată taria că mă consider un om fericit pentru că am avut norocul să trăiesc destul pentru a vedea istoria reintrînd în matcă şi că mi s-a acordat cea mai mare demnitate, aceea de a-mi sluji ţara. Pe lîngă asta toate celelalte neplăceri, înfrîngeri, dezamăgiri, le consider bîlbîieli ale unei lumi pe cale de primenire. O lume pe cale să-şi vindece rănile şi să-şi construiască sau să-şi reconstruiască o morală. Optimismul meu robust mă face să cred astfel”, scria Ion Rațiu, cu doar câteva luni înainte de a muri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s