Nepoata imparatesei Maria Tereza si a reginei Maria Antoaneta, ingropata in Romania. Fiica, sora si nepoata de imparat si-a gasit sfarsitul intr-o localitate de langa Arad

Publicat pe Actualizat pe

Alteța Sa Regală și Imperială Arhiducesa Maria Anna Ferdinanda de Austria s-a născut la data de 22 aprilie 1770, în Florența, fiind al patrulea copil al Marelui Duce Leopold al Toscanei (1747-1792) și a Infantei Maria Luisa a Spaniei (1745-1792).

Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, Arhiducesă de Austria
Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, Arhiducesă de Austria

În 1790, tatăl Mariei Ana Ferdinanda, Leopold de Habsburg, devine Împărat al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Ungariei, Croației și Boemiei, sub numele de Leopold al II-lea.

Bunicii paterni ai arhiducesei au fost Împăratul Francis I al Sfântului Imperiu Roman (1708-1765) și Împărăteasa Maria Tereza (1717-1780).

În subsolul bisericii romano-catolice (1771) din localitatea Neudorf, aflată la 30 de kilometri de Arad, se află sarcofagul de bronz al Arhiducesei Maria Anna Ferdinanda de Habsburg.

În anul 1791, la începutul lunii septembrie, la un an dupa ce tatăl său a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman, tânăra membră a familiei imperiale devine stareță la o mănăstire din Praga, fondată in anul 1755 de bunica acesteia, Maria Tereza.

În această calitate, pe data de 6 septembrie 1791, conduce, fiind asistată de episcopi, încoronarea mamei sale, împărăteasa Maria Ludovica, ca Regină a Boemiei.

În anul 1800, arhiducesa se retrage din viața monahală.

La începutul anului 1809, Arhiducesa Maria Anna Ferdinanda a Austriei călătorește in Transilvania. Există două posibile cauze ale acestui voiaj, cele mai plauzibile de altfel.

Prima cauză ar fi fost generată de problemele de natură sentimentală ale Mariei, arhiducesa nefiind de acord cu o căsatorie impusă de fratele ei, Împaratul Francis I al Austriei (1768-1835).

O altă cauză ar fi refugiul din calea armatei lui Napoleon I. In anul 1809 Austria se afla in razboi deschis cu Franta lui Napoleon, fortele armate austriece fiind chiar sub comanda fratelui mai mic al arhiducesei, Arhiducele Carol al Austriei, Duce al Toscanei (1771-1847).

Arhiducesa Maria Anna Ferdinanda ajunge în localitatea Neudorf, pe malul stâng al Mureșului, unde locuiește, începând cu 17 august 1809, la castelul lui Sigismund de Lovász, construit la sfârșitul secolului al-XVIII-lea și cunoscut mai târziu sub numele de Castelul Zselenski. Unele surse spun că Maria de Habsburg ar fi avut o idilă cu proprietarul castelului.

Placa funerară a Arhiducesei Maria de Habsburg
Placa funerară a Arhiducesei Maria de Habsburg

La Neudorf, sora Împăratului Austriei se îmbolnăvește subit de pneumonie și moare la data de 1 octombrie 1809.

Din cauza situației politice din Europa și tinând cont că  la două saptamani de la moartea arhiducesei se semnează tratatul de pace dintre Franța si Austria, după lunga serie de conflicte militare dintre cele doua imperii, trupul Mariei de Habsburg nu a putut fi transportat la Viena, pentru a fi îngropat in Cripta Imperială a Habsburgilor. Dupa incheiera păcii intre Franta si Austria, Napoleon Bonaparte se căsătorește cu nepoata de frate a arhiducesei Maria, Arhiducesa Maria Luisa de Habsburg.

Astfel, osemintele arhiducesei de Austria au fost înhumate în capela bisericii romano-catolice din Neudorf.

Nu se cunosc motivele pentru care Împăratul Francis I al Austriei nu a dorit, în timpul domniei sale, să onoreze mormântul surorii sale, prin ridicarea unui monument funerar, demn de statutul Mariei de Habsburg. Însă această situație poate întări ipoteza că arhiducesa a fugit în Transilvania, refuzând o căsatorie aranjată de fratele acesteia, împăratul.

Însa, in anul 1841, la 32 de ani de la moartea arhiducesei Maria Anna Ferdinanda de Austria, nepotul de frate al acesteia, Împăratul Ferdinand I al Austriei (1793-1875) a ordonat ridicarea unui monument din marmura albă de Carrara.

Castelul Lovász-Zselénszky , sat Neudorf, jud. Arad-locul unde arhiducesa și-a petrecut ultimele clipe din viață
Castelul Lovász-Zselénszky , sat Neudorf, jud. Arad-locul unde arhiducesa și-a petrecut ultimele clipe din viață

Mormântul a fost profanat de soldaţii sovietici care şi-au stabilit cartierul general la Neudorf, în 1944, aceştia însuşindu-şi obiectele de valoare cu care a fost înmormântată arhiducesa.

Pe linie maternă Arhiducesa Maria Anna Ferdinanda era nepoata Regelui Carol al-III-lea al Spaniei (1716-1788) și descendentă a Regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, „Regele Soare” (1638-1715).

Arhiducesa Maria de Habsburg a fost sora mai mică a Reginei Maria a Saxoniei (1767–1827) și a Marelui Duce Ferdinand al-III-lea al Toscanei (1769-1847).

Printre numeroasele mătusi ale Mariei Anna Ferdinanda se numără și Maria Antoaneta, Regina Franței (1755-1793), ucisă prin ghilotinare.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s