Românca care a răzbit în Anglia secolului XIX, sclava Florica din Aiud: Din piața de sclavi a ajuns lady în societatea engleză din timpul Reginei Victoria si sotie de general

Publicat pe Actualizat pe

În copilarie și-a văzut familia ucisă, a fost vândută în piața de sclavi unui pașă, iar apoi a devenit lady în societatea engleză din timpul Reginei Victoria, căsătorindu-se cu un explorator si general britanic. Împreună cu soțul ei descoperă Lacul Albert din Africa și vizitează Japonia, America, China, India.

La data de 6 august 1841, în orașul Aiud, pe atunci în Imperiul Austriac, se naște Florica Maria Sas. Originea familiei sale este discutabilă, existând mai multe puncte de vedere. După prenume, pare de origine română, însă unii istoricii preasupun că Florica ar fi fiica unui funcționar maghiar, pe numele său Szász. Naționalitatea tinerei este disputată și de germani, care cred că aceasta ar fi fiica nelegitimă a unui nobil austriac von Saas.

Întreaga sa existență Florica Sas a evitat să discute subiectul originii sale. Cert este că aceasta s-a născut în orașul Aiud.

Florica Maria Sas, după căsătoria cu Sir Samuel Baker
Florica Maria Sas, după căsătoria cu Sir Samuel Baker

Florica rămâne orfană, la vârsta de 7 ani, în timpul Revoluției de la 1848, atunci când părinții și frații sunt ucisi în fața ochilor ei. După acest teribil eveniment a fost adoptată de către o familie de negustori armeni, iar la vârsta de 17 ani fata este vândută de catre tatăl adoptiv în piața de sclavi din orașul Vidin, în Imperiul Otoman. Alte surse spun ca ar fi fost rapită și vândută unui negustor armean de sclavi.

Florica era o tânăra frumoasă și inteligentă, cunoscând, încă din copilărie, limba maghiară, română, turcă și germană.

În piața de sclavi, transilvăneanca este cumpărată de pașa din Vidin, urmând să facă parte din haremul înaltului demnitar otoman.

Samuel Baker, un aventurier englez, în vârstă de 37 de ani, se afla în Vidin, împreună cu un bun prieten, maharajahul indian Duleep Singh, ultimul conducător al Imperiului Sikh. Cei doi plecaseră din Anglia pentru o excursie de vânătoare in Europa Centrală și Balcani.

Baker, spre amuzamentul prințului indian, vizitează piața de sclavi din oraș, unde se îndrăgostește de Florica Maria Sas. Englezul îl mituiește pe eunucul pașei și reușește sa fugă cu tânăra spre București. După ce o scurtă perioadă Samuel lucrează la firma engleză ce a construit primul tronson al căii ferate spre litoralul Mării Negre, între Constanța și Cernavodă, cei doi pleacă spre Anglia.

În martie 1861, Florica participă la prima expediție a iubitului său, în Africa Centrală. După 3 ani de călătorii dificile și periculoase, în 1864, Samuel Baker, însoțit de Florica, descoperă Lacul Albert, numit astfel de exploratorul britanic în memoria Prințului Consort Albert, soțul Reginei Victoria.

Cei doi se întorc in Anglia, unde se căsătoresc în anul 1865. Samuel Baker primește medalia de aur, din partea Societații Regale de Geografie, ca recunoștere a realizărilor sale din timpul expediției din Africa.

În anul 1866, Regina Victoria l-a înnobilat pe Baker, devenind cavaler. Florica Sas va fi cunoscută ca Lady Baker.

Samuel Baker Pașa (1821-1893), soțul Floricăi Maria Sas
Samuel Baker Pașa (1821-1893), soțul Floricăi Maria Sas

În anul 1869, Sir Samuel Baker și Lady Baker călătoresc în Egipt, împreună cu fiul Reginei Victoria, Prințul Eduard de Wales (viitorul Rege al Angliei Eduard al-VII-lea). La Cairo, Hedivul Egiptului (vicerege), Ismail Pașa (1830-1895) îi cere lui Samuel Baker să conducă o expediție militară spre regiunea ecuatorială a Nilului pentru a deschide un nou drum comercial și a suprima comerțul cu sclavi.

Florica iși însoțește și de această dată soțul în expediție.

Dupa întoarcerea în Cairo, viceregele îl numește pe Sir Samuel guvernator al provinciilor ecuatoriale din Egipt, fiind succedat în anul 1874 de nu mai puținul celebru Gordon Pașa (1833-1885). Samuel primește din partea lui Ismail Pașa si titlul de pașă și gradul de general în armata Imperiului Otoman, având în subordine 1700 de ostași egipteni.

În noiembrie 1874 Samuel si Florica se întorc în Anglia, unde cumpară conacul Sandford Orleigh din orașul Newton Abbot. Pe această proprietate moare, în urma unui atac de cord, la vârsta de 71 de ani, pe data de 30 decembrie 1893, celebrul explorator englez Sir Samuel Baker.

Florica Maria Sas moare la data de 11 martie 1916.

Cumpărată din piața de sclavi din Vidin, tânăra din Aiud a reușit sa spargă tiparele societății britanice de la sfârșitul secolului XIX, extrem de conservatoare, fiind extrem de apreciată de nobilimea londoneză, chiar și de Prințesa Alexandra de Wales, devenită în anul 1901 Regina Angliei.

Singura care a refuzat să o primească oficial la curte pe Lady Baker a fost Regina Victoria, care a motivat că cei doi soți au avut relații intime înaintea căsătoriei.Florence Baker1

La moartea Floricăi, în 1916, ziarul britanic „The Times” scria:

„Lumea n-a băgat de seamă. Știrea morții doamnei Baker a trecut pe  locul doi, pentru ca în ziua în care Lady Baker a trecut în neființă, 8 oameni au fost uciși la Verdun.

Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem și a explorat Africa, a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puțin important.”

2 gânduri despre „Românca care a răzbit în Anglia secolului XIX, sclava Florica din Aiud: Din piața de sclavi a ajuns lady în societatea engleză din timpul Reginei Victoria si sotie de general

  well drilling experts a spus:
  20 iulie 2013 la 12:36

  I am really pleased to read this web site posts which consists of plenty of valuable information,
  thanks for providing such data.

  dshq-15 top-drive head portable a spus:
  9 august 2013 la 6:21

  Wow, marvelous weblog format! How long have you ever been running
  a blog for? you make blogging glance easy. The overall look of your site is wonderful,
  as smartly as the content material!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s