Primul pamflet politic din spatiul romanesc: „Pe muma-sa tine-o sa-ti fie doamna, cum au tinut-o in tara noastra toti pescarii din Braila”

Publicat pe Actualizat pe

Considerata a fi primul pamflet politic din spatiul romanesc, scrisoarea, din 1481, prin care boierii braileni ii raspund domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare (1433-1504), este unul dintre cele mai faimoase documente ale secolului al-XV-lea, fiind extrem de sarcastica si chiar ofensatoare fata de rangul destinatarului, cuprinzand amenintari extrem de dure la adresa voievodului.31

Pentru a stabili cronologic cadrul in care s-au desfasurat schimburile de replici, intre domnitor si braileni, trebuie precizat faptul ca in urma cu un deceniu inainte de scrisoare, Stefan cel Mare, la 27 februarie 1470, ataca si incendiaza Braila, pe care incerca sa o scoata de sub autoritatea Imperiului Otoman, sperand sa il poata detrona pe domnitorul Munteniei Radu cel Frumos. Cronica germana, scrisa la curtea de la Suceava, descria astfel evenimentele:

„In februarie 1470, a trimis Stefan Voda asupra Brailei, in Tara Munteneasca, si a varsat mult sange si a ars targul cu totul si a poruncit sa nu ramana copil in pantecele maicei sale si spinteca sanul mamei si spanzura pe copii de el”.

La 15 martie 1481, intr-o scrisoare, domnitorul Stefan cel Mare le cere sprijinul boierilor munteni pentru inscaunarea unui anume Mircea pe tronul Tarii Romanesti:

„(…)Scrie domnia mea tuturor boerilor, şi mari şi mici, şi tuturor judecilor şi judecătorilor şi tuturor săracilor, de la mic până la mare, din tot ţinutul Brăilei. Şi după aceasta, aşa să va fie de ştire: că am luat domnia mea pe lângă mine pe fiul domniei mele, Mircea voevod şi nu-l voi lăsa de lângă mine, ci voi stărui pentru binele lui ca şi pentru al meu, însumi cu capul meu şi cu boerii mei şi cu toată ţara mea, ca să-şi dobândească baştina sa, Ţara Românească, căci îi este baştină dreaptă, cum Dumnezeu ştie şi voi ştiţi. (…)”

In raspunsul boierilor braileni catre domnitorul Moldovei, extrem de implicat in treburile interne ale Tarii Romanesti, se vorbeste despre un anume Mircea, fiu al lui Stefan cel Mare si al unei brailence, pe nume Caltuna. Caltuna este mentionata astfel in corespondenta: „pe mumă-sa ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila”.

Desi s-a crezut ca apelativul de „fiu” indica paternitatea, filiatia in sens genealogic, este total gresit. Mircea nu este fiul lui Stefan, ci domnitorul moldovean a precizat sintagma „fiul domniei mele”, pentru a intari, in limbaj diplomatic, relatia de subordonare politica dintre cei doi.

Mircea este fiul domnitorului muntean Vlad Dracul si fratele lui Vlad Tepes, si al unei anume Caltuna din Braila, despre care se vorbeste in scrisoare.

Astfel, Stefan cel Mare, cunoscut fiind obiceiul sau de a se implica in descaunarea domnilor din Tara Romaneasca, dorea sa il inlature, in 1481, si pe domnitorul Basarab cel Tanar, pentru a-l inlocui cu protejatul sau, Mircea, fiu natural al lui Vlad Dracul.

Nu se stie exact daca acest Mircea sprijinit de Stefan este acelasi cu Mircea al-II-lea, fiu al lui Vlad Dracul, ce a domnit si in anul 1442 si care dupa august 1442 dispare din cronici. Oricum se cunoaste sigur faptul ca acest Mircea era fiul natural al domnitorului muntean Vlad Dracul, deci nepot al lui Mircea cel Batran, din relatia cu o braileanca.

Boierii braileni isi arata sprijinul neconditionat fata de Basarab cel Tanar, in lupta lui Stefan cel Mare de a-l detrona, afirmand ca vor lupta alaturi de domnul lor, „pana in ruptul capetelor”.

Scrisoarea boierilor braileni catre domnitorul Moldovei Stefan cel Mare:

„Scriem ție, Ștefan voievod: Ai tu oare omenie, ai tu minte, ai tu creier de-ți prăpădești cerneală și hârtie pentru un copil de curvă, pentru fiul Călțunei, si zici că-ți este fiu? Dacă ți-e fiu și vrei să-i faci bine, atunci lasă-l să fie după moartea ta domn în locul tău și pe mumă-sa ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila, și învață-ți țara cum să te slujească, iar de noi să te ferești, căci de cauți pe naiba, ai să-l găsești. Și așa să știi că toți, pe capete, vom veni împotriva ta și vom lupta alături de domnul nostru, Basarab voievod, până în ruptul capetelor noastre”.

Un gând despre „Primul pamflet politic din spatiul romanesc: „Pe muma-sa tine-o sa-ti fie doamna, cum au tinut-o in tara noastra toti pescarii din Braila”

    zenit white a spus:
    20 mai 2013 la 1:16

    Stefan Voievod, ridica felinarul mai sus, sa vedem ce ai de spus, ca bucurosi va luam lumina , cand va dam noi cate una !
    hai sa mai citesti cate ceva, ca sa vezi dincolo de colivia ta !
    umorul lui dick

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s