CONTROVERSE. Statuia lui Eminescu din Montreal: Ipostază mistică, trăsături arhetipale vs. blasfemie, Eminescu în ultimii săi ani de boală

Publicat pe Actualizat pe

Statuia lui Eminescu din Montreal
Statuia lui Eminescu din Montreal

În anul 2004, in prezenta presedintelui de atunci, Ion Iliescu, a fost inaugurata, la Montreal, statuia poetului national Mihai Eminescu, opera a sculptorului Vasile Gorduz (1931-2008).

Vasile Gorduz este si autorul celebrei de acum statui a Imparatului Traian cu lupoaica, amplasata, in anul 2012, pe scarile Muzeului National de Istorie din Bucuresti.

Sculptura lui Eminescu din Canada a nascut multe controverse, mai ales in randul comunitatii romanesti de peste ocean.

Criticul de arta Dan Hăulică, fost presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, referindu-se la opera lui Gorduz, preciza ca aceasta „închipuie o silueta purtată de vântul tăriilor, care însă îi asumă geniului umilitatea generoasă, care să-i proiecteze un aer creștin.” In opinia lui Hăulică „statuia pare a aștepta o judecată de apoi a sufletelor, în care să-i triumfe radios neprihănirea”.

Pictorul si graficianul Sorin Dumitrescu aprecia opera lui Gorduz ca fiind „o ipostaza mistică a geniului eminescian”, facand referire chiar la asemanarea lui Eminescu cu Iisus. Dumitrescu vorbea de „sfințenia ascunsă în trăsăturile arhetipale ale poetului” si de faptul ca „fotografiile acestei lucrări, din oricare unghi ar fi făcute, rețin un chip al lui Eminescu semănând cu Hristos”.

Pe de alta parte, o descriere lipsita de simt artistic a statuii marelui poet ar releva un Eminescu bolnav, imbracat intr-o camasa de noapte, care se uita spre cer, avand gura cascata.

Intr-un articol publicat pe site-ul revistei culturale Agero Stuttgart, semnat de Julia Maria Cristea, se mentiona ca „statuia umilitoare care configureaza imaginea Romaniei pe continentul american” (…) il prezinta pe Eminescu „deplorabil, descult, intr-o lunga cămășoaie, probabil in ultimii sai ani de boala, la Socola”.

In mediul online, pe forumurile comunitatii romanesti din Canada, apar sute de opinii referitoare la aceasta sculptura, printre care si urmatoarele:

„Statuia expusă la Montreal ne arată un Eminescu marcat de boala sa mintală și îmbrăcat într-un fel de halat de spital. Pentru asta e faimos Eminescu între români? Pentru faptul c-a sfârșit nebun într-un ospiciu? Asta vrem sa arătăm noi lumii despre poetul nostru național? E ca și cum Discobolul n-ar fi fost sculptat în plin efort atletic, ci scremându-se într-o latrină”. (Leo)

„Statuia lui Eminescu de la Montreal este o batjocură. Este un mort care a intrat în stare avansată de descompunere şi mantia pe care o poartă i se lipeşte de corpul în descompunere”. (Doru Barbu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s