Intrebarea unui tanar: Trebuie sa fiu condamnat la inchisoare pentru a fi un politician de succes in Romania?

Publicat pe Actualizat pe

catuse_1325_01468400Ieri pe la ora 21:00, site-urile de stiri anuntau primele date ale exit-pollurilor la iesirea de la urne, din municipiul Slatina. Un candidat pe numele sau Minel Prina ar fi intrunit 73% din voturile celor ce si-au exercitat dreptul de a vota, cu alte cuvinte a devenit primarul Slatinei. Cu toata sinceritatea va spun ca nici nu ma intereseaza membrul carui partid este domnul. Imi este doar scarba, una ce sper ca este virala.

Ceea ce ma oripileaza este faptul ca domnul Prina a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Si totusi a candidat. Si mai presus de toate, a castigat alegerile.

Au votat romanii un penal? Da. Si nu e doar trist, acest fapt injoseste chiar si celebrul cliseu: „noua generatie in politica”.

Ca tanar, nu mai pot (si sincer, nici nu mai vreau) sa ii inteleg pe romanii care se tot plang, de 23 de ani incoace, de starea natiunii, de starea lor. Starea lor este cladita, uneori, de catre un edil penal, asta pe plan local sau de catre un parlamentar penal, asta pe plan national.

Cum sa te duci sa votezi un om care a fost condamnat definitiv la inchisoare? Cum sa lasi soarta unui oras si a locuitorilor sai pe mana unei astfel de persoane? Sigur, isi daduse justitia esarfa de la ochi, si pentru un moment nu a mai fost oarba. Nu asta e raspunsul cel mai uzual?

73% dintr-o masa de electori au ales un condamnat. Si incep sa imi amintesc de imaginea scarboasa din Parlamentul Romaniei, la suspendarea lui Basescu (si apropo, nu sunt deloc un „basist”-asta pentru cei care isi pregateau flegmele), a unui senator cu un „CV” de 5 ani cu executare, la acel moment, care vota cu doua maini. Si trec peste ministrii cercetati penali, pe care numeroase Guverne ale Romaniei i-au tinut in brate, si aici vorbesc si de Guvernul Boc si de Guvernul Ponta, cel al lui Nastase e deja istorie.

Ce sanse mai are un tanar care isi doreste sa faca politica? Tot eu raspund. Mari, foarte mari. Poate face politica impartirii pliantelor electorale pe strazi, ca mai departe, pentru a avea o cariera fulminanta trebuie sa bage mana putin in banul public, sa se prezinte in fata unor judecatori si apoi sa „capete” si vreo cativa anisori de psucarie. Cu executare sau suspendare, chiar nu mai conteaza.

Poate ar fi o idee sa nu ne mai inscriem intr-un partid prezentand cartea de identitate, ci cazierul. Si apoi cunostintele, situatia financiara etc. .

Nu generalizez deloc. Admir politicieni onesti, chiar daca onestitatea lor e de fatadat, stiu macar sa o mentina. Admir politicieni care nu au avut niciodata legaturi din acestea „profunde” cu justitia din Romania. Insa o politica cu principii, cum ni se promite din ’89 incoace, nu se face cu penali. Cu penalii politicii r0manesti, in cel mai rau caz, se poate face un penitenciar.

Sau, asa un pic mai utopic, s-ar putea elibera din puscarii o „cantitate” de detinuti necesara constituirii unui nou partid. Si la cum voteaza romanul, ajunge in Parlament, castiga primarii, consilii judetene. Oricum aud pe la televizor ca nici USL nu e bun, nici PDL, nici PP-DD (ca noi avem talentul asta de a ne plange intruna si cersind schimbarea stand cu mainile in san), asa ca un PPR nu ar strica. Partidul Penalilor din Romania.

Si sa nu imi spuneti ca e total nerealist ce spun. Avem un politician (se poate numi asa??) care a fondat un partid, acum parlamentar, dupa ce a parasit arestul. Stiti ca spunea ca ideea infiintarii unui partid al poporului i-a venit „la racoare”.

Si acum o simpla intrebare, ce cred ca trece prin mintea oricarui tanar ce a fost invatat ca trebuie sa fie parte a schimbarii:  Trebuie sa fiu condamnat la inchisoare pentru a fi un politician de succes in Romania?

Anunțuri

Un gând despre „Intrebarea unui tanar: Trebuie sa fiu condamnat la inchisoare pentru a fi un politician de succes in Romania?

    Optimista a spus:
    5 Februarie 2013 la 20:53

    Categoric nu și își spun asta cu toată seriozitatea. Totuși trebuie să faci ceva ca să-și câștigi un loc ”pe merit” în țara asta. Lămurește în fiecare zi măcar doi , trei proști din ăștia care n-ar recunoaște un om cu adevărat cinstit și vrednic nici dacă le dai o lupă să-i privească de aproape și urlă de trei ori pe zi în piața publică: Nu: ”Ieși afară javră ordinară”, nu ”Jos Băsescu”, ci doar atât: NAȚIUNE FI DEȘTEAPTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s