Marea dispariție: CLASA DE MIJLOC

Publicat pe Actualizat pe

Intr-o societate care stagneaza de mai bine de doua decenii in lipsuri si in care avutia se concentreaza intr-un singur loc, familiile cu un nivel de trai sub pragul saraciei se identifica de teama extremelor cu clasa de mijloc.clasa-de-mijloc-18274770

Astfel, studiile sociologice prezinta o clasa de mijloc nerealista. Romanii se identifica cu o patura sociala in care, in realitate, nu se afla, fugind astfel de rusinea saraciei.

Criza economica a lovit fulgerator clasa de mijloc, naruind visele romanilor ce incepusera, pana in 2008, sa cunoasca si partea benefica a mult hulitei tranzitii, sa ii culeaga roadele. Pe neasteptate, micile bussines-uri au cunoscut decaderea, antreprenorii au trait experienta falimentului la scurt timp dupa ce au crezut ca descoperisera paradisul mioritic.

Patura de mijloc-segmentul cel mai important din societate, cel mai increzator in fortele proprii- a fost practic anulata, dupa ce ani la rand a contribuit decisiv la cresterea economica anterioara crizei.

Cresterea somajului readuce statul asistential in prim-plan si impinge o importanta parte din clasa de mijloc spre saracie, intr-un context social guvernat de austeritate.

Totodatata, in Romania, meritocratia este victima unui atac violent al crizei. Salariatii cu studii superioare ajung sa castige sub 1.500 de lei, iar din ce in ce mai des sunt intalniti tinerii, care dupa absolvirea unei universitati si pregatirea temeinica intr-un anumit domeniu, ajung sa lucreze la „negru”.

Bancurile de genul: „Daca faci un plin la masina, primesti un alt autoturism cadou”, incep sa nu mai para atat de utopice. Benzina devine un lux, iar „plinul” un vis, intr-o societate in care e mult mai bine pentru buzunar sa calculezi cat combustibil e necesar pentru a ajunge la destinatie.

Criza si efectele acesteia darama incet, dar sigur, clasa medie. Creste numarul cetatenilor saraci, iar, ca reprecusiune, apare inevitabila saracire a bugetului statului, pe care o categorie importanta, insa epuizata financiar, nu il poate impulsiona.

Statul social iresponsabil, candva in trend, este un cosmar si pentru cei mai infocati politicieni socialisti, in aceste conditii. In acelasi timp, statul liberal nu mai are materia prima: clasa de mijloc, astazi reprezentand 15% din populatia tarii. Aceasta mare disparitie aduce schimbari importante si pe scena politica, iar aparitia populismului dus la extrem si a nationalismului desantat este cea mai clara dovada.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s