Scoala de primavara ARC-Hotel Ibis Parlament. Horia Georgescu, presedinte Agentia Nationala de Integritate: „In Parlament se incearca sa ne faca biblioteca cu circuit inchis. Fiecare deplasare la Parlament este o lupta”

Publicat pe Actualizat pe

arc

29 martie 2013-Hotel Ibis Parlament- “Toolkit pentru buna guvernare”

Un eveniment Societatea Academica din Romania, ANOSR si Alianta Romania Curata, finantat de Ambasada S.U.A in Romania. La training participa peste 50 de tineri din 10 centre universitare, jurnalisti, bloggeri si reprezentanti ai societatii civile.

Horia Georgescu, presedinte ANI: „5000 de cazuri evaluate de ANI, 417 cazuri de incompatibilitate, 44 de cazuri de averi nejustificate.

In toata istoria postdecembrista nu am vazut un parlamentar revocat din functie pana la aparitia ANI. Astazi, avem deja doua exemple, un deputat si un senator. Clasa politica nu a ajuns la o maturitate necesara si de bun simt, care sa respecte statul de drept. Pozitiile pe care clasa politica le are face foarte rau Romaniei. Din pacate, reforma in Justitie a avut sincope foarte mari: infiintezi o institutie in 2008, iar in 2010 o desfiintezi. In tara sunt lansate mesaje ca „ANI face dosare politice”, fara nici o proba. Este o retorica falsa din partea unor anumiti politicieni, cu functii inalte in statul roman, menita sa decredibilizeze Romania si institutiile ei. (…) Integritatea este o stare de fapt, trebuie sa respecti sau nu. Cine nu o respecta suporta consecinte. Legislatia cu privire la integritate este suficienta, avem instrumente sa ne facem foarte bine treaba. (…) In Romania, inca se fura cu rudele, avem exemplul unor presedinti de Consilii Judetene. Sunt 15 parlamentari urmariti penal pentru ca si-au angajat rudele la cabinete parlamentare. (…) ANI a gestionat 4 cazuri de incompatibilitate parlamentar-rector. Toate cazurile sunt in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (…) Nu sunt de acord ca un rector sa fie si parlamentar si sef de partid. (…) In Parlament se incearca sa ne faca biblioteca cu circuit inchis. Fiecare deplasare la Parlament este o lupta. (…) La un anumit post de televiziune, viata sefilor de institutii, a judecatorilor, a procurorilor, este calcata in picioare, in aspectele cele mai private. (…) Regionalizarea daca se face bine va fi un pas inainte pentru Romania.

horia georgescu

 Sunt sute de consilieri judeteni si locali care prin propriul vot directioneaza bani publici catre firmele lor si a apropiatilor. 

Dezapezirea pe o regiune ar trebui sa se faca printr-o procedura de licitatie internationala deschisa, prin acest lucru, in mod normal, fraudarea banilor publici se va reduce. In administratia locala se fura cel mai mult.”

 Bogdan Manolea, director Asociatia pentru Tehnologie si Internet: „Am trimis scrisori prin Posta parlamentarilor, iar o parte dintre ele le-am primit inapoi, adresele erau incorecte. La e-mailuri ne-au raspuns doar 3 dintre demnitari.”

Ana Demsorean, avocat „Vetrici&Demsorean Legal Services”: „Este foarte dificil de urmarit conflictul de interese. Problema generala este de mentalitate, daca se vor aplica sanctiuni, se vor reduce si cazurile de incompatibilitate. Ar trebui lucrat mai mult la practica, la aplicarea coerenta si unitara a legislatiei, doar asa vom reduce conflictul de interese.”sar

Cristina Lupu, Centrul pentru Jurnalism Independent: ” Legea 544 priveste toate informatiile generate de o institutie publica. 544 este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care cetatenii le au la dispozitie, insa din pacate el rugineste. (…) Trebuie redusa influenta politicului in mass-media. O presa puternica este foarte legata de ideea de buna guvernare. La Botosani a existat un caz, unde doi politicieni si-au angajat copiii, incrucisat. Unul pe copilul celuilalt, ca sa nu aiba probleme cu ANI. (…) Nu pot sa cred ca problema din mass-media se rezolva prin punerea unei botnite presei. In Romania e greu sa vii, ca jurnalist si sa spui ceva despre un mogul, ca va spune ca te-a platit alt mogul”.

Alina Mungiu Pippidi, presedinte Societatea Academica din Romania: „Primarii nostri stiu ca vor fi votati chiar daca fac ceva ilegal sau chiar daca iau mita. (…) Intr-o enorma majoritate avem impresia ca este ceva dubios sa faci afaceri cu statul. Imaginea este atat de rea din cauza conflictelor de interese care au insotit afacerile cu statul. (…) Ca student revolutionar iesit la pensie am dorit mereu mai mult. (…) Cea mai buna scoala de jurnalism de investigatii este la Gazeta Sporturilor. Multi nu au libertatea sa faca ceea ce face Tolontan si echipa lui la GSP, in materie de investigatie. Investigatiile GSP au dus la demiterea unor ministri, la deschiderea de dosare penale.”

Simona Popescu, jurnalist Radio Romania Actualitati si coordonator Alianta Romania Curata: „Exista inca multi studenti care se tem sa vorbeasca despre problemele din universitati. Le este frica de razbunarea profesorilor. (…) Trebuie sa promovam mai mult respectarea dreptului accesului liber la informatia publica. (…)”

Mirela Neag, jurnalist Gazeta Sporturilor: „Cazul Rizti si Gala Bute, doua investigatii Gazeta Sporturilor pe tema cheltuirii frauduloase a banului public. Am cerut sa ni se spuna ce procedura de achizitie s-a facut in cazul evenimentului realizat sub mandatul ministrului Ritzi. La procedura interna s-au prezentat doua doua firme, cu sediu si actionari comuni. Au castigat amundoua. Renumita scena de 75.000 de euro era de fapt 20 de paleti asezati pe nisipi. Cantaretii si scena au fost platite de MTV, Primaria Costinesti a platit cazarea. Ministerul nu a cheltuit decat niste bani pe sepci, tricouri si insigne. Doamna Monica Ritzi este din nou in Parlament, cetatenii au votat-o. Cazul Ritzi a reprezentat unul din putinele momente cand presa din Romania a fost unita. In aceasta investigatie a fost implicata si Elena Basescu, urmau alegerile prezidentiale si doamna Ritzi si-a dat demisia. (…) Gala Bute a fost realizata din fonduri europene. Nimeni nu organizeaza o gala de box fara sa aiba profit. La noi a fost invers. Ministerul Dezvoltarii s-a oferit sa sponzorizeze cu 2 milioane de euro Gala Bute, spunand ca exista fonduri europene. Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei de Box, a sustinut ca fondurile europene nu reprezinta bani publici, asta sustine si astazi. (…) Acesti 2 milioane de euro i-am platit noi toti, din propriul buzunar. Dosarul Gala Bute este acum la DNA.”

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Scoala de primavara ARC-Hotel Ibis Parlament. Horia Georgescu, presedinte Agentia Nationala de Integritate: „In Parlament se incearca sa ne faca biblioteca cu circuit inchis. Fiecare deplasare la Parlament este o lupta”

  Madalin Blidaru a spus:
  29 Martie 2013 la 12:38

  Eveniment marca GSP?

  Cristea Alin a răspuns:
  29 Martie 2013 la 14:38

  Nu, marca Societatea Academica din Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s