EXCLUSIVITATE Ucigasul celebrului Rasputin era descendent al lui Stefan cel Mare. Printre stramosii celui mai bogat rus de la sfarsitul dinastiei Romanov se numara domnitori ai Tarii Romanesti si ai Moldovei

Publicat pe Actualizat pe

Printul Felix Yusupov (1887-1967)-descendent al lui Stefan cel Mare
Printul Felix Yusupov (1887-1967)-descendent al lui Stefan cel Mare

Printul Felix Yusupov (1887-1967), omul despre care se spunea ca este la fel de bogat ca tarul, a fost mostenitorul uneia din cele mai vechi si ilustre familii nobiliare din Rusia si a unei averi colosale. Nascut in anul 1887, la Saint-Petersburg, printul a devenit cunoscut din cauza implicarii sale in uciderea „tamaduitorului” Rasputin, asa-zisul calugar care avea o influenta imensa asupra deciziilor luate de Tarul Nicolae al-II-lea si de Tarina Alexandra. Yusupov a fost casatorit cu Printesa Irina Alexandrovna a Rusiei, un membru al familiei Romanov, si nepoata ultimului imparat al Rusiei. Insa ceea ce nu se stia despre Felix este faptul ca acesta a fost un descendendent al domnitorului Stefan cel Mare si al domnitorilor din familia Ghica.

Printul rus, descendent al lui Alexandru Lapusneanu

Domnitorul Scarlat Ghica
Domnitorul Scarlat Ghica

La inceputul anului 1767, dupa moartea lui Scarlat Ghica (1715-1766), domnitor al Tarii Romanesti, sotia acestuia, Luxandra Moruzi, verisoara domnitorului Constantin Moruzi, fuge, insotita de copii, la Saint-Petersburg, capitala Imperiului Tarist. Printre odrasle se afla si Zoe Ghica, o tanara inteligenta si extrem de frumoasa, care la curtea imperiala a Ecaterinei cea Mare, il cunoaste pe marchizul Pano Maruzzi (1720-1790), un mare bancher venetian, originar din Epir, care ii va deveni sot. La sfarsitul anilor 1760, Maruzzi, care obtinuse titlul de marchiz de la Imparateasa Austriei, Maria Tereza, in anul 1764, fusese numit consul al Rusiei la Venetia.

Zoe Ghica, stranepoata Ruxandrei Mavrocordat, sotia marelui ban Matei Ghica, este numita doamna de onoare a Imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei (1729-1796). Ruxandra Mavrocordat era stranepoata domnitorului Moldovei, Alexandru Ilias, nepotul celebrului domnitor moldovean, Alexandru Lapusneanu. La randul sau, Lapusneanu era nepotul lui Stefan cel Mare si Sfant.

Un portret al domnitei Zoe Ghica a fost realizat in anul 1777, la ordinul Ecaterinei cea Mare, de cunoscutul portretist suedez, Alexander Roslin, pictura aflandu-se in prezent la Muzeul National din Stockholm.

Inrudirea cu familiile nobiliare din Rusia

Portretul domnitei Zoe Ghica (1777), pictat de Alexander Roslin
Portretul domnitei Zoe Ghica (1777), pictat de Alexander Roslin

Zoe si Pano au impreuna o fiica, Alexandra Maruzzi, nascuta in anul 1790, care se casatoreste cu generalul rus, conte Sergei Sumarokov (1791-1875). Cei doi au locuit in Saint-Petersburg, pe strada Serguievskaya nr. 7. In anul 1829 se naste unica lor fiica, Elena.

Contesa Elena Sumarokov era ultima descendenta a familiei, pe linie masculina, si astfel, la casatoria cu Felix Elston, un colonel in Armata Rusa, sotul preia numele si titlul sotiei sale, cu acceptul Tarului Nicolae I, prin decretul imperial din 8 septembrie 1859. Felix Elston, conte Sumarokov, a fost hatman al cazacilor din regiunea Kuban si guvernator al Kubanului. Conform Printului Klemens von Metternich (1773-1859), primul cancelar al Austriei,  sotul Elenei era fiul natural al lui Charles von Hugel (1795-1870), un diplomat si explorator austriac si al contesei maghiare Josefa Andrassy (1790-1868), o ruda a primului-ministru al Ungariei, contele Gyula Andrassy (1823-1890).

Fiul Elenei si a lui Felix, contele Felix Sumarokov-Elston, nascut in anul 1856, se casatoreste la data de 4 aprilie 1882 cu Printesa Zenaida Yusupov (1861-1939), una dintre cele mai frumoase femei din Rusia acelor timpuri si mostenitoarea unei avutii impresionante. Insa ca si in cazul parintilor lui Felix, la casatorie acesta preia numele si titlul Zenaidei. Printesa Zenaida moare la Paris.

Casatoria in Familia Imperiala a Rusiei

Printul Felix Yusupov si Printesa Irina a Rusiei (1914)
Printul Felix Yusupov si Printesa Irina a Rusiei (1914)

Felix si Zenaida Yusupov au avut doi fii: Printul Nicolae Yusupov si Printul Felix Yusupov. Nicolae, nascut in anul 1883, este ucis in 1908, intr-un duel. Astfel, Printul Felix, cel care l-a ucis, in 1917, pe Rasputin, a fost singurul mostenitor al averii familiei Yusupov.

Intre anii 1909 si 1912, Felix studiaza la Oxford, unde devine membru al exclusivistului Club Bullingdon, si unde infiinteaza, in 1909, Societatea Rusa din Universitatea Oxford. Revenind in Rusia, unde tatal sau era Guvernator-General al Moscovei, Felix se casatoreste, la data de 22 februarie 1914, cu Printesa Irina a Rusiei, fiica Marelui Duce Alexandru Mihailovici al Rusiei (1866-1933). Astfel, printul devine un apropiat al Familiei Romanov. Dupa un an de la casatorie, pe 21 martie 1915, se naste Irina Yusupov, singurul copil al lui Felix si al Irinei.

Grigori Rasputin, un taran din indepartata Siberie, cunoscut pentru asa-zisele sale puteri tamaduitoare, este chemat, in anul 1905, la Curtea Imperiala de catre Tarul Nicolae al-II-lea si Tarina Alexandra, pentru a le vindeca unicul fiu, Tareviciul Alexei, care suferea de hemofilie. Rasputin fusese recomandat Imparatesei Rusiei de Printesele Anastasia si Milica a Muntenegrului, casatorite in Familia Imperiala.

In scurt timp, Rasputin a devenit „prietenul” lui Nicolae al-II-lea, cum chiar el il descria, si confidentul intim al tarinei, iar influenta personala si politica asupra familiei Romanov a devenit notorie. Influenta misticului din Siberia asupra tarului si tarinei a contribuit decisiv la diminuarea respectului pe care rusii il purtau familiei imperiale, si, in cele din urma, la caderea monarhiei in Rusia.

Asasinarea lui Rasputin

Grigori Rasputin
Grigori Rasputin

Pentru a salva Imperiul Tarist de la prabusire, un grup de nobili rusi, condusi de Printul Felix Yusupov l-au asasinat pe Grigori Rasputin. In Palatul Moika, resedinta din St. Petersburg a familiei Yusupov, a fost ucis, in 1916, confidentul familiei tariste.

In noaptea de 16 decembrie 1916, Printul Felix Yusupov impreuna cu Marele Duce Dimitri Romanov (1891-1941), verisorul Reginei Maria a Romaniei, l-au invitat pe Rasputin la palat. Cei doi l-au servit pe acesta cu prajituri si vin rosu, in care au turnat suficienta cianura incat sa omoare mai mult de trei persoane. Ingrijorat de faptul ca otrava nu ii facea nici un rau, Yusupov a luat un pistol si l-a impuscat pe Rasputin. 

Crezand ca e mort au plecat, insa printul s-a intors cateva minute mai tarziu si l-a gasit pe Rasputin in viata. Atunci, cei prezenti, l-au impuscat de trei ori, de aproape, insa „calugarul” incerca sa se retraga si sa fuga. Disperati l-au lovit de mai multe ori in cap, cu o bara de fier, iar apoi l-au infasurat intr-o patura si l-au aruncat in raul Neva. Autopsia cadavrului lui Rasputin ar fi dovedit ca acesta nu a murit din cauza otravei, a impuscaturilor sau a loviturilor, ci din cauza hipotermiei. Conform unor cercetari mai recente, de fapt asasinul lui Rasputin ar fi fost un ofiter englez al Scotland Yard, Oswald Rainer. Moartea misteriosului taran a ramas, si pana astazi,  enigma.

Caderea monarhiei si exilul

La aproximativ 3 luni de la acest eveniment, imparatul Nicolae al-II-lea, sotia si copii acestora au fost arestati, iar in noapte de 16 iulie spre 17 iulie 1918 sunt ucisi de bolsevici. In anul 1916, Rasputin ii scria Tarului Nicolae al-II-lea: „Tar al pamantului Rusiei, daca vei auzi sunetul clopotului care iti va spune ca

Grigori a fost ucis, trebuie sa stii asta: daca rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adica nici unul dintre copii tai sau dintre rudele tale, nu vor mai ramane in viata pentru mai mult de doi ani. Vor fi ucisi de poporul rus.”

In anul 1919, Printul Felix Yuspov si sotia acestuia, Irina Romanov, parasesc Rusia, la bordul navei britanice de razboi HMS Marlborough, trimisa de Regele Angliei, George al-V-lea, pentru a ii scoate din tara pe membrii familiei Romanov, ramasi in viata, printre care si Imparateasa Maria Feodorovna, mama tarului Nicolae al II-lea. In exil, printul si printesa Yuspov locuiesc in Franta si in Anglia.

Felix Yusupov moare la data de 27 septembrie 1967, in Franta, si este inmormantat in Cimitirul Rusesc din Sainte-Genevieve-des-Bois, Paris. Distrusa de moartea sotului, Irina Romanov, moare trei ani mai tarziu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s